Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-21 19:28:00

Amerika és Kína között tartós gazdasági háború alakulhat ki

Három hónap haladékot kapott a Huawei a korlátozó intézkedések bevezetéséig. Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerint erre azért van szükség, hogy könnyebb legyen az átmenet a vállalatoknak. A kínai telekommunikációs óriáscég alapítója azt üzente: az Egyesült Államok alábecsüli a Huawei-t. A vállalat hónapok óta az amerikai-kínai kereskedelmi háború középpontjában áll.

Amerika és Kína között tartós gazdasági háború alakulhat ki

Donald Trump a múlt héten írta alá azt a rendeletet, amely nemzetbiztonsági okokra hivatkozva megtiltja amerikai cégeknek, hogy többek között a Huawei-től vásároljanak kommunikációs eszközöket. Ennek a hatályba lépését tolták ki most 90 nappal, hogy a vállalatok fel tudjanak készülni a változásra.

A Huawei alapítója szerint az Egyesült Államok alábecsüli őket.


„alán az alsó kategóriás termékeinket érinteni fogja a lépés, de a fejlettebb termékeink aligha fognak érezni ebből bármit is. Az 5G technológiánkat pedig meg sem legyinti: a versenytársaink még legalább 2-3 évig nem lesznek képesek felzárkózni hozzánk ezen a területen” – mondta Ren Zhengfei üzletember.

A cég vásárlói és a viszonteladók azonban nem értenek egyet az alapító optimizmusával.

„Az emberek félni fognak, nem tudják, mit gondoljanak a Huawei új rendszeréről. Az értékesítés szerintem csökkenni fog, de hosszabb távon még kivárunk és megnézzük: mivel tud előrukkolni a cég” – mondja egy szingapúri kereskedő.

Nyugati szakértők szerint a márka mindenképpen kárát látja majd a történteknek.

„Minden címlapon ugyanaz a hír pörög: bajban van a Huawei, ez pedig a fogyasztói bizalom megrendülésével járhat. A cég kitörési pontja lehet, ha a kínai piacra koncentrál – ami azonban ott működik, az például Nyugat-Európában már nem lesz elegendő a sikerhez.” – mondja egy brit elemző.

A tőzsdéket ugyanakkor megnyugtatta az amerikai kereskedelmi minisztérium friss bejelentése. Egyre több szakember állítja azt, hogy az Egyesült Államok és Kína között tartós gazdasági háború alakulhat ki.

Három hónap haladékot kap a Huawei

 

atv.hu

További külföldi híreink