Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-20 19:57:00

Fogolycseréről tárgyalna Oroszország Ukrajnával

Moszkva helyénvalónak tartja Kijev szándékát, hogy párbeszédet kezdjen a "mindenkit mindenkire" elv alapján történő fogolycserével kapcsolatosan - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn a pravoszláv húsvét alkalmából tartott egyik fogadás alkalmával.

Fogolycseréről tárgyalna Oroszország Ukrajnával

Helyénvaló lenne keresztényi módon a "mindenkit mindenkire" elv alapján történő fogolycserével megkezdeni a kelet-ukrajnai rendezésről szóló minszki megállapodások teljesítését - hangsúlyozta az orosz diplomácia vezetője.   

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök április végén mondott beszédében megerősítette: kész Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalni. Reményét fejezte ki, hogy a normandiai formátum keretében - azaz Németország és Franciaország bevonásával - a közeljövőben létrejövő találkozón Oroszország "kinyilványítja készségét" a konfliktus enyhítésére. Szavai szerint Oroszországnak ezt a készségét konkrét lépéssel, a két ország közti, "mindenkit mindenkire" elv alapján történő fogolycserével kell megerősítenie.    

Zelenszkij akkor kijelentette azt is, hogy kész megvitatni továbbá Ukrajna és Oroszország együttélésének új feltételeit. Leszögezte, hogy a két ország közötti kapcsolatok normalizálásáról csakis az ukrán területetek megszállásának teljes megszüntetése után lehet szó, értve ez alatt a Donyec-medencét és a Krím félszigetet is.   

Az utolsó nagyobb fogolycsere Ukrajna és a keleti szakadár "népköztársaságok" között 2017. december 27-én ment végbe. A kijevi hatóságok akkor 233 őrizetbe vett személyt adtak át 73 ukrán fogolyért cserébe.

atv.hu

További külföldi híreink