Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-20 09:54:00

A török külügyminisztérium csaknem 250 alkalmazottja ellen adtak ki elfogatóparancsot

Elfogatóparancsot adtak ki Törökország-szerte a török külügyminisztérium 249 alkalmazottja ellen azzal a gyanúval, hogy az érintettek tagjai a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett gülenista hálózatnak - jelentette hétfőn az NTV török hírtelevízió.

A török külügyminisztérium csaknem 250 alkalmazottja ellen adtak ki elfogatóparancsot
Fethullah Gülen

A beszámoló szerint az újabb hatósági fellépés azután történt, hogy nyomozások indultak a külügyi tárca korábbi felvételi vizsgáin történt szabálytalanságokkal kapcsolatban. Az eljárások során az ankarai főügyészség megállapította, hogy 249 vizsgabizottsági tag a gülenista mozgalom tagja volt.

A török vezetés az 1999 óta Amerikában élő, török származású Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát vádolja a 2016-os hatalomátvételi kísérletért. A hitszónok tagadja, hogy bármi köze volt a történtekhez. Ankara szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba.


A feltételezett gülenisták elleni kormányzati fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan. A hétfői műveletnek a főváros, Ankara a központja, de az előállítások az ország 81 tartományából még további 42-re kiterjednek. 78 gyanúsítottat már őrizetbe vett a rendőrség.

2016 júliusa óta összesen nagyjából 511 ezer embert, köztük katonákat, rendőröket, bírákat, ügyészeket, tanárokat, orvosokat, üzletembereket, újságírókat állítottak elő azzal a gyanúval, hogy közük lehet Gülen hálózatához és azon keresztül az összeesküvéshez. Közülük megközelítőleg 31 ezren ülnek börtönben. Az incidenssel kapcsolatos perek folyamatban vannak.

Gülen mozgalmát Törökország terrorszervezetté nyilvánította, és a rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak az összeesküvőket sújtják, hanem a mozgalom tagjait és Gülen támogatóit is, ami miatt számos nemzetközi bírálat érte a török vezetést.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink