Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-18 19:09:00

Orbánról is beszél a rejtett kamerás felvételeken az osztrák alkancellár

Lemondott az osztrák alkancellár, a szélsőjobb FPÖ elnöke, miután kiszivárogtak azok a rejtett kamerás felvételek, amelyeken állami támogatást ígér a magukat orosz oligarcháknak kiadó ismeretleneknek. Heinz-Christian Strache médiabefolyást próbált vásárolni, cserébe közbeszerzési juttatásokat ígért.

A videóban látható 2017-es, Ibizán készült rejtett kamerás felvételek okozták az osztrák alkancellár, Heinz-Christian Strache vesztét. A beszélgetésben a politikus állami megbízások elnyerését ígéri egy magát orosznak valló nőnek, aki elmondása szerint osztrák befektetésekre készül.

Mindez 3 hónappal az osztrák parlamenti választások előtt történt, aminek eredményeként Strache pártja a szélsőjobb Osztrák Szabadságpárt kormányra kerülhetett koalícióban az Osztrák Néppárttal. A videót a német Süddeutsche Zeitung és a Spiegel tette nyilvánossá. Strache a botrány kirobbanása után egy nappal lemondott.


"11 órakor beszéltem Kurz kancellárral és benyújtottam lemondásom, ő pedig elfogadta azt."

-mondta az alkancellár.

A nemrég Budapesten is járt politikus a felvételen megemlíti a magyar miniszterelnököt is. Célja ugyanis az volt, hogy befolyást vásároljon magának az egyik legbefolyásosabb osztrák bulvárlap és egy televízió felett. A felvételen Strache azt mondja, „olyan médiakörnyezetet szeretne kiépíteni, mint Orbán.”

A találkozó vélhetően csapda volt és az alkancellár kompromittálása volt a cél. Az még nem ismert, hogy a videót ki készítette és az miként szivároghatott ki. Sebastian Kurz, Osztrák Néppárti kancellár kizárta a további együttműködést a politikussal.

Strache szerint a sbotrányt szándékosan az Európai Parlamenti választásokra időzítették, hogy szétrobbantsák az orsztrák kormánykoalíciót. A 2017. óta fennálló kormányszövetség sorsa bizonytalan.

atv.hu

További külföldi híreink