Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-16 20:04:00

Az Iszlám Állam jelentkezett a nigeri rajtaütés elkövetőjeként

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett csütörtökön a mali határ közelében kedden végrehajtott rajtaütés elkövetőjeként, amelyben a legfrissebb jelentések szerint 28 nigeri katona vesztette életét.

Az Iszlám Állam jelentkezett a nigeri rajtaütés elkövetőjeként

A szélsőségesek a szócsövükként szolgáló Aamák "hírügynökségen" keresztül jelentkeztek a támadás a elkövetőiként, de állításuk alátámasztására nem szolgáltattak bizonyítékot.  

Abdoul-Aziz Toure, a niameyi kormány egyik szóvivője a nap folyamán megerősítette a halottak számát, hozzátéve, hogy hat katona is megsebesült a történtekben.  

Az előző nap Abdourahamane Zakaria kormányszóvivő még legalább 17 halottról és 11 eltűntről számolt be. A katonai járőröket kedden érte támadás a nyugati fekvésű Tongo Tongo település közelében, a Tillabéri régióban.   

Értesülések szerint a támadók is veszteségeket szenvedtek, azok számáról azonban továbbra sincsenek információk.   

A határ menti térséget iszlamista szélsőségesek használják előszeretettel visszavonulási területként. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet helyi ága 2017 októberében támadott meg a térségben egy amerikai-nigeri járőrcsoportot. A rajtaütésben négy amerikai és négy nigeri katona vesztette életét.   

Niger nyugati csücskében, a mali és a Burkina Fasó-i határ közelében számos iszlamista csoport aktív, amelyek egy része az Iszlám Államnak, mások viszont az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatnak fogadtak hűséget.

atv.hu

További külföldi híreink