Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-15 21:32:00

Jemen továbbra is a háború és a béke között lavírozik

Jemen továbbra is a háború és a béke mezsgyéjén van, dacára a húszi lázadók által a hodeidai tűzszünet végrehajtása érdekében tett kezdeti lépéseknek - jelentette ki az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) szerdán felszólalva Martin Griffiths, a világszervezet jemeni különmegbízottja.

Griffiths egy nappal az után beszélt erről, hogy a tűzszünetet és a kivonulási egyezményt felügyelő ENSZ-misszió megerősítette: a jemeni húszi felkelők kivonultak Hodeida, Szalíf és Rász Ísza kikötőiből. "Az ENSZ-csapatok figyelemmel követték a jemeni felek közötti megállapodás első fázisának részben megfelelően végrehajtott kivonulást" - fogalmazott közleményében Michael Lollesgaard, az ENSZ-misszió vezetője a kikötők meglátogatása után.

A három vörös-tengeri kikötő átadása "csak a kezdete" a hadviselő felek között elért megállapodás teljesítéséhez vezető lépéseknek

- mondta az ENSZ jemeni különmegbízottja a BT szerdai vitáján a jemeni helyzetről. Bár a fegyvernyugvást "általában betartják" Hodeidában, a konfliktus fokozódása az ország más részein "riasztó" - tette hozzá.

Az ENSZ-megbízott szerint fontos, hogy a lehető leghamarabb megállapodás szülessen az erők átcsoportosításának következő szakaszaival kapcsolatban, mivel - mint fogalmazott - könnyen a semmibe veszhetnek az ilyen, nehezen elérhető eredmények, amilyeneket a BT ülésén ismertetett.

A dpa német hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy Lollesgaard a fennálló tárgyalások lezárására sürgette a harcoló feleket annak érdekében, hogy maradéktalanul végrehajthassák a hodeidai megállapodás által előirányzott további lépéseket.

A húszi lázadók tavaly decemberben a svédországi Rimbóban tűzszünetet kötöttek a kormánnyal, amely Hodeidára és az azonos nevű kormányzóságra terjed ki, ezt azonban eddig nem sikerült maradéktalanul betartani.

Eközben a jordániai fővárosban, Ammánban szerdán folytatódtak a tárgyalások a jemeni kormány és a húszi felkelők delegációja között a hodeidai kikötőkre vonatkozó gazdasági rendelkezések végrehajtásának megvitatása érdekében.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink