Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-15 15:55:00

Feszültség? A német hadsereg felfüggesztette iraki kiképző műveletét

A német hadsereg (Bundeswehr) felfüggesztette iraki kiképző műveletét a térségbeli feszültségek miatt - jelentették be szerdán Berlinben.

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció kötelékében végzett munkát a hét elején, a partnerekkel együttműködve függesztették fel. A döntést elővigyázatosságból hozták meg, nincsenek konkrét értesülések arról, hogy támadás készülne a Bundeswehr Irakban dolgozó tagjai ellen. Az óvintézkedést a helyzettől függően, akár már a következő napokban visszavonhatják.

Jelenleg 160 német katona állomásozik a közel-keleti országban, 60-an a főváros, Bagdad térségében egy támaszponton, 100-an pedig az ország északi részén a kurdisztáni autonóm régióban. Az iraki véderő fejlesztését szolgáló kiképző küldetés felfüggesztése a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyelőre nem hagyják el szállásukat - mondta el a kormányszóvivői tájékoztatón Jens Flosdorff, a szövetségi védelmi minisztérium szóvivője.

Maria Adebahr, a külügyminisztérium szóvivője hozzátette: a bagdadi német nagykövetség munkatársainak számát nem csökkentették, és nincsenek a biztonsági helyzet változására utaló értesüléseik. A szomszédos Irán fővárosában, Teheránban működő német nagykövetségen is a megszokott rendben dolgoznak.

Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő aláhúzta: a berlini vezetés nagy aggodalommal tapasztalja a térségbeli feszültség növekedését, és a békés megoldások felé mutató valamennyi kezdeményezést üdvözli.

A Bundeswehr iraki kiképző műveletének felfüggesztését nem sokkal az után jelentették be, hogy az amerikai külügyminisztérium Irak elhagyására utasította nem nélkülözhetetlen alkalmazottait. A tárca közleménye szerint Washingtonnak csak "korlátozott képessége van arra, hogy vészhelyzeti szolgáltatásokat nyújtson az Irakban lévő amerikai állampolgároknak".

Az amerikai és a német döntések háttere az Egyesült Államok és Irán közti feszültség fokozódása, ami nyugtalanságot okoz az egész régióban.

Hollandia is kiszáll

Az ANP holland hírügynökség szerint a holland kormány szintén biztonsági kockázatokra hivatkozva döntött a katonai támogató misszió felfüggesztéséről. A holland hadsereg katonái más államokkal együttműködve az észak-iraki Erbílben segítenek az iraki kurd csapatok kiképzésében.

"A misszió felfüggesztéséről szóló döntést a nemzetközi koalíció parancsnoksága hozta meg biztonsági fenyegetések miatt" - közölte a holland védelmi minisztérium anélkül, hogy részletezte volna a kockázatok mibenlétét. A tárca ugyanakkor hozzátette: egyelőre nem fontolgatják a misszió befejezését.

A De Telegraaf című legnagyobb holland napilap úgy tudja, a királyság mintegy ötven katonája teljesít szolgálatot a kurdisztáni autonóm régióban, illetve egy kisebb csoport Bagdadban segíti a parancsnoki kar kiképzését.

A Bundeswehr és a holland hadsereg iraki kiképző műveletének felfüggesztését nem sokkal az után jelentették be, hogy az amerikai külügyminisztérium Irak elhagyására utasította nem nélkülözhetetlen alkalmazottait. A tárca közleménye szerint Washingtonnak csak "korlátozott képessége van arra, hogy vészhelyzeti szolgáltatásokat nyújtson az Irakban lévő amerikai állampolgároknak".

Az amerikai és a német döntések háttere az Egyesült Államok és Irán közti feszültség fokozódása, ami nyugtalanságot okoz az egész régióban.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink