Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-14 07:20:00

Kiborult a szervező - óriási botrány van Alain Delon cannes-i életműdíja körül

Petíció indult a „rasszista, homofób és nőgyűlölő” színész kitüntetése ellen - olvasgható a 24.hu-n.

Kiborult a szervező - óriási botrány van Alain Delon cannes-i életműdíja körül

Védekezésre kényszerült a cannes-i fesztiváligazgató, miután egy interneten megjelent petíció aláírói azt kérték, ne tüntessék ki „a rasszista, homofób és nőgyűlölő” Alain Delont tiszteletbeli Arany Pálmával - írja a 24.hu. Az amerikai Women and Hollywood nevű szervezet angol nyelvű petícióját hétfő estig több mint 16 ezren írták alá.

Thierry Frémaux azzal érvelt a döntés mellett, hogy külön kell választani a francia színész munkásságát a véleményétől.

Nem a Nobel-díjjal jutalmazzuk Delont, hanem tiszteletbeli Arany Pálmával életművéért. A fesztivál elítél bizonyos megszólalásokat, de nem a véleménynyilvánítás szabadságát.

Az igazgató a 72. fesztivál ünnepélyes megnyitása előtt egy nappal elítélte a politikai rendőrséget. Úgy vélte, Delon szabadon kifejtheti a véleményét, még ha ő nem is osztja azt.

Nehéz mai szemüvegen át megítélni olyan dolgokat, amelyek évekkel ezelőtt történtek vagy amelyeket akkor mondtak.

A tervek szerint a 83 éves francia filmszínészt – aki korábban elismerte, hogy megütött nőket, illetve a homoszexualitást természetellenesnek tartja – vasárnap tüntetik ki.

A művészeti igazgatónak azért is magyarázkodnia kellett, mert a hivatalos versenyprogram 21 filmjéből csak négyet rendezett nő, noha a hollywoodi szexuális zaklatási botrányok után a cannes-i fesztivál chartában kötelezte el magát az esélyegyenlőség mellett.

Ajánlom

További külföldi híreink