Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-14 15:50:00

Így számolt be a világsajtó a Trump-Orbán találkozóról

A New York Times szerint megerősítést adhat Orbánnak a washingtoni látogatás. A Washington Post arról ír, a fehér házi megbeszélés nem „személyes jutalom" volt Trumptól a magyar miniszterelnöknek.

Így számolt be a világsajtó a Trump-Orbán találkozóról

Portálunk is több cikkben foglalkozott azzal, hogy hétfőn 14 év után fogadott magyar kormányfőt az amerikai elnök. Orbán Viktor és Donald Trump találkozóján az amerikai elnök méltatta azt, amit a magyar kormány tesz a migráció ellen, ami szerinte óriási problémát okoz Európában. A magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz. Látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki. A világsajtó is beszámolt a találkozóról.

Férfias barátság

„Útjára indult a Trump-Orbán férfias barátság" – ezzel a címmel közölt cikket a Politico. Az amerikai lap európai kiadása megjegyzi, hogy Trump a lehető legnagyobb bókot adta Orbánnak, mikor önmagához hasonlította: az amerikai elnök szerint a magyar kormányfő megítélése is ellentmondásos, de ez nem baj. Megjegyzik, hogy Orbán Viktor nyakkendőválasztása sem volt véletlen: narancssárga nyakkendője egyértelműen a Fideszre utalt.

Tárgyalás

„Trump üdvözölte Orbánt, Magyarország szélsőjobboldali miniszterelnökét" – a CNN ezt a címet adta annak a cikknek, amiben Trump és Orbán találkozóját elemezték. A portál szerint az amerikai elnök figyelemmel kíséri Orbán kormányzását, különösen a migráció elleni politikáját. A CNN azt is megjegyzi, hogy Orbán Viktor volt az első a hivatalban lévő állam- és kormányfők közül, aki nyilvánosan kijelentette, hogy Donald Trump fogja megnyerni a 2014-es amerikai elnökválasztást. Egy amerikai kormányzati forrás a lapnak arról beszélt, hogy a találkozó célja az volt, hogy erősítsék két NATO-szövetséges tagállam kapcsolatát, de minden problémás ügyet megtárgyaltak a felek.

Megerősítés

A New York Times szerint megerősítést adhat Orbánnak, hogy az amerikai elnök az európai vezetőkkel ellentétben nem volt távolságtartó, sőt kedvesen fogadta a magyar kormányfőt. Megemlítik, hogy amerikai kormánytisztviselők és az emberi jogi csoportok régóta bírálják Orbán politikai kijelentéseit, de Trump figyelmen kívül hagyta ezeket az aggodalmakat.

Nem jutalom volt

A Washington Post kiemeli, hogy Trump szerint Orbánt egész Európában tisztelik. Az amerikai elnök úgy fogalmazott, a magyar kormányfő szigorú ember, de tisztelet övezi. Mint írják, Orbán volt az utolsó közép-európai vezető, aki meghívást kapott a Fehér Házba, viszont az első, aki támogatta 2014-ben Trumpot. A lap kormányzati tisztviselőkre hivatkozva arról ír, hogy Orbán számára a találkozó Trumptól nem „személyes jutalom volt", inkább egyfajta nyitás Közép- és Kelet-Európa felé. A találkozó fő pontjaiként említik a Huawei amerikai terjeszkedésével kapcsolatos aggodalom, az európai energiabiztonság és a magyar fegyvervásárlás lehetősége voltak.

A Washington Times arról ír: új fejezetet nyithat Magyarország számára a washingtoni látogatás. Arról írnak, Orbán látogatása Magyarország egy évtizedig tartó magas szintű diplomáciai elszigetelésének végét jelenti.

Kapcsolatok újjáépítése

A The Guardian fehér házi információk alapján arról ír, hogy a látogatás célja az Egyesült Államok és Közép-Európa közötti kapcsolatok „újjáépítése". A lap megemlíti, hogy a demokraták egy csoportja Orbán érkezése előtt arra hívták fel a figyelmet, hogy törölni kéne a találkozót, ugyanis „Orbán olyan dolgokat képvisel, amely ellentétesek Amerika alapvető értékeivel".

Megvásárolt meghívó

A Der Standard szerint Orbán meghívása a Fehér Házba azért tartott ilyen hosszú ideig, mert a magyar miniszterelnök túl szoros kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint technológiai és infrastrukturális együttműködéseket folytat Kínával. Míg Trump és Putyin kapcsolata homályos, de az amerikai elnök a kínai befolyást vissza szeretné szorítani. A Standard szerint David Cornstein amerikai nagykövet segítségével, Orbán az amerikai fegyverbeszerzéssel vásárolta meg a meghívóját a Fehér Házba.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink