Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-12 18:33:00

Több ezren tüntettek a kormány lemondását követelve Albánia fővárosában

Többezer tüntető vonult Albánia fővárosának utcáira a kormány lemondását követelve. A demonstrálók egy része megrohamozta a parlamentet és Molotov-koktélokat, valamint füstbombákat dobált a rendőrökre. A hatóságok könnygázzal oszlatták a tömeget, a zavargásokban többen megsérültek.

Lángoló kormányépület, dühös tömeg. Albániában harmadik hónapja tartanak a tüntetések, a zavargások azonban egyre jobban elfajulnak. Az ellenzéki tüntetők szombat este megrohamozták a parlamentet és a miniszterelnöki hivatalnál áttörték a kordont, majd összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázzal és vízágyúval válaszoltak. A demonstrálók és a hatóságok közül is többen megsérültek.

A többezres tömeg fő követelése, hogy írjanak ki előrehozott választásukat, mert szerintük a baloldali kormányfő, Edi Rama korrupt és választási csalással nyerte meg 2017-ben második mandátumát.

"Azért vagyunk itt, hogy egy határozott, világos üzenetet küldjünk a miniszterelnöknek: többé nem engedjük, hogy gátolja az utunkat Európa felé. Rama távozz!" – lelkesítette a tömeget az ellenzéki Demokrata Párt vezetője, aki támogatóit további megmozdulásokra szólította fel.

A nyugati államok viszont inkább a miniszterelnök oldalán állnak. Az amerikai nagykövetség a tömeg lenyugtatására szólította fel az ellenzéki vezetőket.

Az Egyestült Államok és Európa is a tárgyalásos megoldást javasolják, hiszen az ország az uniós csatlakozás küszöbén áll. Az Európai Uniónak júniusban kellene megkezdenie a csatlakozási tárgyalásokat Albániával, amelyet Magyarország is támogat.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink