Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-10 17:17:00

Az egész világra veszélyt jelent az amerikai-kínai kereskedelmi háború

Újabb szakaszához érkezett az Egyesült Államok és Kína között dúló kereskedelmi háború. Péntektől Washington 25 százalékra emelte a vámot mintegy 200 milliárd dollár összértékű kínai termék esetében. Donald Trump amerikai elnök azt követően hozott erről döntést, hogy csütörtökön eredménytelenül értek véget a két ország közt zajló kereskedelmi tárgyalások.

Csalódottan távoztak a tárgyalások helyszínéről az amerikai és kínai delegációk tagjai. A kétnaposra tervezett kereskedelmi egyeztetések első köre csütörtökön eredménytelenül zárult. Donald Trump másnap masszív vámtarifa-emeléssel igyekezett nyomás alá helyezni Pekinget.

„Jóhiszeműen érkeztünk ide, az amerikai partnerünkkel őszinte véleménycserére van szükség. Meggyőződésünk, hogy büntető-intézkedésekkel nem lehet megoldani a problémát.” – reagált a kínai tárgyalódelegáció vezetője.

A most bejelentett vámok mobiltelefonokra, számítástechnikai eszközökre, ruházati cikkekre és játékokra vonatkoznak. Olyan termékekről van szó, melyekre korábban Trump már kivetett egy alacsonyabb, 10 százalékos védővámot – ezt emelte most 25 százalékra.

A két nagyhatalom viszályát a nemzetközi közösség aggódva figyeli.

„A világgazdaság növekedésére ma a legnagyobb veszélyt az amerikai-kínai kereskedelmi háború jelenti. Ez világszerte munkahelyeket szüntet meg, Európának ezen a területen is egységet kell mutatnia” – fogalmazott Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter.

Donald Trump egyébként azt követeli Pekingtől, hogy Kína nyissa meg jobban piacait az amerikai cégek előtt és akadályozza meg a szellemi termékek eltulajdonítását.

Szinte valamennyi közgazdász egyetért abban, hogy a mérleg most Amerika javára billen, mivel a bővülő belső piac és a csökkenő munkanélküliség miatt Washingtonnak nem kell számolnia a gazdaság megtorpanásával.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink