Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-05-08 07:23:00

Irán tagadja az atomalku felmondásának tervezetét

Irán bizonyos önkéntes vállalásaitól el fog állni, de nem mondja fel az ország atomprogramjáról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodást - jelentette ki Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter kedd éjjel.

Irán tagadja az atomalku felmondásának tervezetét

Az iráni diplomácia vezetője ezt azzal indokolta, hogy az egyezség többi részes állama nem volt képes ellenállni az Egyesült Államok nyomásának. Az iráni állami média beszámolója szerint Teherán szerdán levélben értesíti a megállapodást aláíró többi felet, az Egyesült Királyságot, Németországot, Franciaországot, Oroszországot és Kínát, hogy Irán milyen formában "csökkenti kötelezettségeit".   

"Irán minden következő lépése teljes mértékben összhangban lesz a megállapodással, melyből nem lépünk ki" - szögezte le Mohamed Dzsavád Zaríf.   

Irán több mint tíz évnyi tárgyalások után 2015-ben állapodott meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal atomprogramjának korlátozásáról, amiért cserébe a nemzetközi közösség feloldotta az iszlám köztársasággal szemben bevezetett nemzetközi szankciók nagy részét.   

Donald Trump amerikai elnök viszont tavaly májusban egyoldalúan kilépett az egyezségből arra hivatkozva, hogy a megállapodás nem korlátozza kellően Irán térsgébeli terjeszkedését és ballisztikusrakéta-programját. Az Egyesült Államok ezzel egy időben az Iránt sújtó szankciókat is újból életbe léptette.

atv.hu

További külföldi híreink