Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-25 08:54:00

Történelmi találkozó: Így fogadta Putyin Kim Dzsong Unt

Az orosz elnök szerint az észak-koreai vezető látogatása segíthet megérteni azt, miként lehetne elérni a rendezést a Koreai-félszigeten. A találkozó mindkettejüknek jól jöhet.

Történelmi találkozó: Így fogadta Putyin Kim Dzsong Unt

Történelmi találkozóra készül Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong-Un a kelet-oroszországi Vlagyivosztokban. Az orosz elnök vendége fogadásakor kijelentette: Kim Dzsong Un oroszországi látogatása segíthet Moszkvának és Phenjannak megérteni azt, hogy miként lehetne elérni a rendezést a Koreai-félszigeten. Putyin azt hangoztatta, hogy Oroszország támogatja Kimnek a Korea-közi viszony javításáért és az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok normalizálásáért kifejtett erőfeszítéseit.

Kim reményét fejezte ki, hogy Putyinnal tartalmas tárgyalást fog folytatni, együtt értelmezve és tanulmányozva a Koreai-félsziget problémáit. Gratulált vendéglátójának tavalyi újraválasztásához.

Nem ment gördülékenyen

Az észak-koreai vezető oroszországi látogatása kisebb gikszerrel indult, ugyanis hiába gurult be az őt szállító golyóálló szerelvény a vlagyivosztoki vasútállomásra, a diktátor hosszú percekre a vonaton rekedt, miután vagonjának ajtaja nem pontosan a vörös szőnyegre nyílt. Némi tanácstalanság után a vonatot ide-oda tolatva állították be, így végül minden készen állt ahhoz, hogy Kim megkezdje első oroszországi látogatását.

Elemzők szerint kettejük első találkozóján az orosz elnök nemzetközi tekintélyt, Kim Dzsong-Un pedig elsősorban partnert keres.

A megbeszélés a vlagyivosztoki Russzkij szigeten, a Távol-keleti Szövetségi Egyetemen zajlik. Megfigyelők felhívták a figyelmet arra, hogy a négyszemközti megbeszélést követő, kibővített egyeztetésre az orosz diplomáciai, területfejlesztési és közlekedési miniszterek mellett a helyszínre érkezett Oleg Belozjorov, az Oroszországi Vasutak vezérigazgatója is. Ez azt jelentheti, hogy a tárgyalások témája lehet egy korábbi orosz javaslat, a transzszibériai vasútvonal összekapcsolása egy - mindkét Koreán áthaladó - korszerű vasúttal, ami szárazföldi összeköttetést teremtene a dél-koreai és az európai gazdaság között.
    
Megállapodás nem várható

A tárgyalásokon megállapodások aláírása ennek ellenére nem várható, aminek elsődleges oka, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorú gazdasági szankciókat vezetett be Észak-Korea ellen, megpróbálva rávenni a kelet-ázsiai kommunista országot nukleáris és rakétaprogramjának feladására. A program szerint nem terveznek közös sajtótájékoztatót sem. 
    
Elemzők szerint szinte borítékolható volt, hogy Phenjan és Moszkva egymásra talál, miután Kim Dzsong-Un és Donald Trump tárgyalásai az év elején zsákutcába kerültek. Észak-Korea a mostani találkozóval nem csak azt tudja demonstrálni, hogy az egyébként zárkózott rezsimnek erős szövetségesei is vannak, de egyúttal megpróbálhatja meggyőzni Putyint az országra kivetett nemzetközi szankciók enyhítéséről. Az orosz elnök pedig a Koreai-félszigeten zajló folyamatok fontos szereplőjeként állíthatja be magát.

Szombatig marad

Putyin Vlagyivosztokból az Egy övezet, egy út projekt pekingi csúcstalálkozójára utazik majd tovább, Kim páncélozott vonata pedig sajtóértesülések szerint csak szombaton indul vissza Phenjanba. Az észak-koreai vezető magánprogramja orosz sajtóértesülések szerint magában foglal több kulturális rendezvényt, egyebek között a Russzkij szigeten lévő delfinárium felkeresését, valamint közös vacsorát Oleg Kozsemjakóval, a távol-keleti Tengermellék terület kormányzójával.
    
Az MTI beszámolója szerint a legutóbbi orosz-észak-koreai csúcstalálkozót 2011-ben Ulan-Udében tartották, Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök és Kim Dzsong Il akkori észak-koreai vezető részvételével. Putyin, aki 2000-ben járt Phenjanban, 2001-ben Moszkvában, 2002-ben pedig Vlagyivosztokban fogadta a jelenlegi észak-koreai vezető apját.

atv.hu

További külföldi híreink