Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-26 06:00:00

Egyenként kell átvizsgálni a Notre Dame köveit: 10-15 évig is tarthat a felújítás

A Reneszánsz Zrt. vezérigazgatója az ATV élő adásában ajánlotta fel szakembereik segítségét a helyreállításhoz.

Nem valószínű, hogy elkészülhet öt év alatt a súlyos tűzkárt szenvedett Notre Dame felújítása, ahogy azt a francia elnök szeretné - jelentette ki Balogh Miklós, a Reneszánsz Zrt. vezérigazgatója az ATV Start műsorában, hozzátéve, hogy a Parlament felújítása is hatvan évig tartott.

A Notre Dame esetében nagyon súlyos károsodás érte az épületet, folytatta, nem csak a tűz általi felhevüléstől, hanem a hirtelen rázúduló hideg víztől is olyan sokkot kaphattak a kövek, melytől megrepedhettek. Csak alapos átvizsgálás után lehet majd eldönteni, hogy melyik követ kell kicserélni, melynél elég csak a restaurálás, magyarázta a szakember, aki fiatalon segédmunkásként, majd kőfaragóként kezdte, majd a jogi egyetem elvégzése után vezérigazgatója lett a világszerte ismert Reneszánsz Zrt.-nek. Balogh Miklós szerint ehhez évekre van szükség, még akár 10-15 évre is. Öt év múlva legfeljebb látogathatóvá tudják tenni a székesegyházat, tette hozzá.

Úgy néz ki, hogy a pénz meglesz a rekonstrukcióra, de a legnagyobb problémát a munkaerőhiány jelenti, jegyezte meg a vezérigazgató. Említette, hogy tavaly bekapcsolódtak a németekkel, osztrákokkal és angolokkal közösen megszerkeszteni egy szakmai tankönyvet, hogy a kőfaragói, restaurátori szakmát életben tudják tartani. Arról is beszélt, hogy a cégüknél több francia és német szakembert is tanítottak, sőt azok, akik most náluk dolgoznak, szobrászok, kőfaragók, a '90-es években dolgoztak Franciaországban és Németországban, eléggé ismert szakemberek. Ezért, ha felkérést kapnának arra, hogy szükség van az ő munkájukra is, feltétlenül teremtenének kapacitást rá, hogy segítsenek a Notre Dame újjáépítésében, bár rengeteg munkájuk van, közölte.

Balogh Miklós elmondta, számára a legcsodálatosabbak a katedrális rózsaablakai, és elgondolkozott azon, hogy akkor még nem voltak statikusok, mérnökök, mégis olyan tapasztalattal, gyakorlattal rendelkeztek, akik megépítették, hogy 800 évig kibírt az épület mindent. Az akkori szakemberek tapasztalataikat átadták világszerte, amely még ma is átjön a világhírű kőfaragók, építészek, tervezők, restaurátorok által, és ezt tudják hasznosítani most is, magyarázta.

Beszélt arról is, hogy vita zajlik, hogy mindent az eredeti állapotában építsenek-e újjá, Balogh szerint mindenképpen azt kellene tenni. A munkafolyamat jelenleg úgy zajlik, magyarázta, hogy az épületet azonnal lefedték, hogy ne érje további vízkár, majd a köveket le kell tisztogatni, és egyenként átvizsgálni, melyik milyen állapotban van, ezután kezdődhet a helyreállítás.

 

 

atv.hu

További külföldi híreink