Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-23 06:45:00

"A nép fia lett az elnökünk": le tudja küzdeni a szegénységet a showman?

Földcsuszamlás-szerű győzelmet aratott Volodimir Zelenszkij a vasárnapi ukrajnai elnökválasztáson. A showmanből lett politikus, aki a szavazatok 73 százalékát szerezte meg, kijelentette: soha nem fogja cserben hagyni a választóit. Petro Porosenko, aki 24 százalékot gyűjtött be, elismerte vereségét, de azt mondta: nem hagyja abba a politizálást.

Rendkívül nagyarányú győzelme tudatában köszönte meg a támogatást Volodimir Zelenszkij a vasárnapi elnökválasztás estéjén Kijevben. A stábja mellett a szüleinek és a feleségének is, de produkciós cégének is köszönetet mondott az ukránul előre megírt jegyzetei alapján. 

A showmanből lett politikus a programjáról már fejből beszélt, oroszul. Kijelentette, hogy véget akar vetni az oroszbarát szeparatisták elleni harcoknak Ukrajna keleti részén.

"Folytatjuk a minszki békefolyamatot. Újrakezdjük a tárgyalásokat. Lesznek személyi változások"

– jelentette ki Zelenszkij, majd ukránul tette hozzá, hogy a végsőkig elmegy a tűzszünet érdekében.

Petro Porosenko, aki a voksok alig negyedét kapta, elismerte a vereségét. "A politizálással nem hagyok fel. Folytatom a harcot Ukrajnáért. Meg kell védenünk az elmúlt öt év eredményeit, az európai és euroatlanti stratégiát" – mondta Porosenko, akit 2014-ben választottak meg, miután népfelkelés söpörte el az előző, oroszbarát kormányt.

A 41 éves színész-producernek nagy előnyt jelentett, hogy most is fut a televízióban az a sorozat, amelyben tanárból lett elnököt játszik.

"Nekem nagyon bejön, hogy a nép fia lett az elnökünk, aki még csak nem is politikus. Mindenki boldog, aki Zelenszkijre szavazott"– mondta egy harkivi lakos.

Az viszont nagy kérdés, hogy a teljesen tapasztalatlan showman le tudja-e küzdeni a szegénységet, a korrupciót, és vissza tudja-e szorítani az oligarchák befolyását, miközben őt is szoros szálak fűzik Ihor Kolomojszkij milliárdos üzletemberhez.

Zelenszkijnek a francia és a lengyel államfő telefonon gratulált. Tusk európai tanácsi elnök kijelentette, hogy az EU továbbra is támogatja Ukrajnát.

Az orosz kormányfő pedig arról beszélt: reméli, hogy az új ukrán elnök pragmatikus lesz, és így javulhatnak a kapcsolatok a két ország között.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink