Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-21 18:49:00

Több száz elítélt ellenzéki kapta vissza az állampolgárságát Bahreinben

Ötszázötvenegy, korábban elítélt és állampolgárságától megfosztott bahreini ellenzéki kapta vissza az állampolgárságát egy királyi rendelet értelmében - jelentette vasárnap a bahreini BNA állami hírügynökség.

Több száz elítélt ellenzéki kapta vissza az állampolgárságát Bahreinben

A BNA nem közölte a Hamad bin Isza al-Kalifa bahreini király által váratlanul kiadott rendelet okait, ám hozzátette, hogy azokat, akik a döntés értelmében visszakapták az állampolgárságukat, korábban a bíróság terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt ítélte el.

A múlt héten 138 embert ítéltek el - közülük 69-et életfogytiglanra - az országban, akiktől szintén megvonták az állampolgárságot. A londoni székhelyű Bahreini Intézet a Jogokért és Demokráciáért (BIRD) nevű emberi jogi csoport szerint a múlt heti döntésekkel 2012 óta így 990-re emelkedett azoknak a száma, akiket megfosztottak az állampolgárságuktól.

A bahreini hatóságok e gyakorlatát jogvédő szervezetek is többször bírálták. 

A Szaúd-Arábiával szoros kapcsolatokat ápoló dinasztia által kormányzott királyságot szórványos zavargások rázták meg 2011-ben. Ekkor a hatóságok - szaúdi katonai segítséggel - erőszakosan leverték a reformokat követelő síita megmozdulásokat. Több nemzetközi emberi jogi szervezet azóta többször bírálta a bahreini kormány aránytalan fellépését az ellenzékkel szemben.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink