Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-20 13:08:00

Bővítenék az elnök jogköreit Egyiptomban, népszavazással döntenek

Népszavazás kezdődött szombaton Egyiptomban az elnök jogköreit bővítő és hivatali idejét meghosszabbító alkotmánymódosításról, amely alapján 2030-ig maradhatna a hatalomban Abdel-Fattáh esz-Szíszi.

Bővítenék az elnök jogköreit Egyiptomban, népszavazással döntenek
Abdel-Fattáh esz-Szíszi

Egyiptomban évek óta leszámolás folyik a hatalmat ellenző véleményekkel, Szíszi kormánya több ezer embert vett őrizetbe, nagyrészt iszlamistákat, de vannak közöttük kiemelkedő világi aktivisták is. A hatalom visszavont számos szabadságjogot, amelyet még a 2011-es, demokráciát követelő felkelés idején vívtak ki az egyiptomiak.

A tervezett alkotmányváltoztatásokkal bírálók szerint újabb, jelentős lépéseket tennének egy tekintélyelvű rendszer megteremtése felé.

A referendumon arra kérik az embereket, hogy szavazzanak azokról a módosításokról, amelyek lehetővé teszik Szíszinek a hatalomban maradást 2030-ig, valamint azokról a változtatásokról, amelyek egyebek között megerősítik a hadsereg szerepét a politikában.

A három napig tartó országos népszavazás szombaton helyi idő szerint 9 órakor kezdődött. A parlament elsöprő többséggel szavazta meg kedden ezeket a változtatásokat.

Az ellenzéki pártok a szavazás bojkottjára szólítottak fel, mondván: ezek a módosítások - nyolc évvel a demokráciát követelő felkelés után - visszalépést jelentenek a tekintélyelvű rendszer felé. Abdel-Fattáh esz-Szíszi 2014-ben lett államelnök, tavaly pedig egy újabb négyéves időszakra újraválasztották.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink