Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-18 05:10:00

10 milliárd euró is lehet a Notre-Dame helyreállítása, még most sem múlt el a veszély

Az első híradások ugyan arról szóltak, hogy szerkezetileg sikerült megmenteni az épületet, ez azonban a szakemberek szerint nem igaz.

10 milliárd euró is lehet a Notre-Dame helyreállítása, még most sem múlt el a veszély

Az első híradások szerint szerkezetileg sikerült megmenteni, sajnálatos módon ez nem igaz- közölte a Notre-Dame-mal kapcsolatban Mezős Tamás az ATV Startban. A műemléki szakmérnök felsorolta, hogy a katedrális négyzeti tér boltozata beszakadt, beszakadt a kaputól a harmadik boltmező és súlyosan sérült a keresztház déli boltozata is, emellett a szentélynél is vannak beszakadások. Ezek a szakember szerint olyan jelentősen gyengítik a szerkezetét az épületnek, hogy azt azonnal meg kellene támasztani valamilyen módon.

Mezős Tamás elmagyarázta, hogy a gótika lényege az, hogy a boltozat oldalnyomását külső támívekkel veszik fel. Azonban, ha elveszik a boltozatot, a támívek már inkább rontanak a helyzeten, hiszen nyomják a falakat. Emiatt nagyon fontos most, hogy minél előbb támasszák meg a házat, nehogy egy eső, vagy egy szélroham még nagyobb katasztrófát okozzon- magyarázta a szakember. Hozzátette: pillanatnyilag nem egy életbiztosítás ott tartózkodni a Notre-Dame-ban.

A helyreállítás valószínűsíthető idejére vonatkozó kérdésre a Műegyetem tanára azt mondta, valószínűleg azoknak van igazuk, akik 10-15 évre teszik azt. Ugyanakkor azt elképzelhetőnek tartja, hogy olyan szempontból Macron elnöknek is igaza lehet, hogy egy része a katedrálisnak már 5 év múlva is látogathatóvá váljon.

A helyreállítás pontos költségeit is évekbe telhet Mezős Tamás szerint megállapítani, úgy gondolja, hogy 10 milliárd euró körüli összeget biztosan rendelkezésre kell ehhez bocsátani, az pedig, hogy mennyivel nő ez, az évek alatt derül majd ki, hiszen 850 éves az épület szerkezete, nem lehet előre látni, hogy mekkora kár keletkezett a hétfői tűzben.

A torony helyreállítása kapcsán a szakember arról beszélt, hogy jó lenne, ha találnának eredeti keresztmetszetű és méretű fákat, amikből megoldható lenne ez, ha nincsenek ma már ilyenek, akkor ragasztással lehet majd orvosolni a problémát, az azonban kizárt, hogy fémből állítsák vissza a tornyot.

 

 

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink