Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-17 17:35:00

Belpolitikai csatározások áldozatának tartja magát a legismertebb orosz oligarcha

Az egyik legismertebb orosz oligarcha bepereli az Egyesült Államokat – erről az érintett számolt be újságíróknak. Oleg Gyeripaszka azt mondta, a személye ellen hozott amerikai szankciók jelentős károkat okoztak neki. A férfi az amerikai belpolitikai csatározások áldozatának tartja magát, szerinte teljesen megalapozatlanok a rá kivetett büntető intézkedések.

Belpolitikai csatározások áldozatának tartja magát a legismertebb orosz oligarcha

Politikailag motiváltnak tartja és perre viszi a személyére kivetett amerikai szankciókat az orosz fémmágnás, Oleg Gyeripaszka.
 
„Csak azért büntettek meg, mert orosz üzletember vagyok, más racionális érv nincsen rá. Kíváncsi vagyok, a bíróság előtt hogyan tudják megvédeni az álláspontjukat” – nyilatkozta a férfi, aki ellen a szankciókat Washingtonban mindkét politikai oldal támogatta, és azokat jóformán ellenszavazat nélkül fogadták el.
 
Az amerikai törvényhozók szerint Gyeripaszkának a Krím 2014-es orosz annektálásához és a 2016-os Szkripal-merénylethez is köze volt.
 
„Gondolták volna két hónapja, hogy mi lesz a Mueller-bizottság jelentése? És mégis az lett, ami! Látjuk, hogy az igazságszolgáltatás rendszere az elvárható eredményeket produkálja, a valósággal összhangban. Nem lesz egyszerű küzdelem, de kizártnak tartom, hogy az érveik a bíróság előtt is megállnák helyüket” – vélekedett az üzletember.
 
Gyeripaszka egyúttal azt is bejelentette:

hatszázezer dolláros alapot hoz létre azoknak az újságíróknak, akik kiderítik, mi a valódi oka az ellene hozott szankcióknak. 


Elemzők kiemelik: Washington Oroszországra kivetett szankciói a férfit és az általa irányított üzleti vállalkozásokat érintették rendkívüli mértékben. A GAZ autóipari cég is Gyeripaszka érdekeltségei közé tartozik – Oroszország legnagyobb teherautó gyártó vállalkozása az elmúlt években több fontos üzleti partnerét vesztette el.

Az oligarcha elismerte: a szankciók hatására a cég teljesítménye megroggyant, jelenleg pedig azt fontolgatja, hogy a vállalat túlélése érdekében túladna azon. Januárban az Egyesült Államok eltörölte az alumíniumipari cégei ellen hozott szankciókat, miután a férfi eladta ezeket a vállalkozásokat.


 
atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink