Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-15 19:29:00

Rendkívüli: Kigyulladt a Notre Dame (Videó)

Folyamatosan frissülő hírek!

Tűz ütött ki hétfőn a párizsi Notre Dame székesegyházban a tűzoltóság tájékoztatása szerint, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítanak, az épület felett hatalmas füstfelhő látható.

 • Putyin orosz restaurátorokat küldene Párizsba

  április 16.kedd 12:19

  A legjobb orosz restaurátor szakemberek segítségét ajánlotta fel a tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház helyreállításához Vlagyimir Putyin orosz elnök francia hivatali partnerének, Emmanuel Macronnak - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

 • Székesfehérvár is csatlakozik

  április 16.kedd 11:51

  Székesfehérvár önkormányzata, csatlakozva Szeged városához 10 ezer eurót ajánl föl a párizsi Notre-Dame-székesegyház újjáépítésére - jelentette be Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester kedden a közösségi oldalán.

 • Szeged 10 ezer eurót ajánl

  április 16.kedd 11:49

  Száznegyven éve Párizs segítséget nyújtott Szegednek a város nagy árvíz utáni újjáépítéséhez. Most az európai szolidaritás jegyében Szeged segít Párizsnak. Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata 10 ezer eurót ajánl fel az Európa szimbólumának számító, a tűz által súlyosan megrongált Notre-Dame székesegyház újjáépítésére.

 • A tűzvész másnapján:

  április 16.kedd 11:20

 • Baleset miatt nyomoznak

  április 16.kedd 11:20

  A párizsi ügyészség baleset miatt indított nyomozást a Notre-Dame katedrálisban pusztító tűz ügyében, a tűzoltók pedig kedd reggel bejelentették, hogy teljesen megfékezték a lángokat.

 • Így néz ki belülről a székesegyház:

  április 16.kedd 09:21

 • Az NBC élő videója a helyszínről

  április 16.kedd 07:00

 • Szijjártó: Magyarország együttérez Franciaországgal

  április 16.kedd 06:05

   Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek hétfőn este eljuttatott közleményében.

  "Együttérzünk francia barátainkkal, amikor nézzük a fájdalmas párizsi képsorokat. A Notre Dame mindannyiunknak fontos keresztény szimbólum, vallási, kulturális jelkép, azt mutatja, kik vagyunk. Erőt és kitartást kívánunk a tűzoltóknak" - hangsúlyozta állásfoglalásában a tárcavezető.

  A gótikus székesegyházban, a francia főváros egyik jelképében a hétfő kora esti órákban keletkezett a tűz, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett.

 • Egyházi személyek tartózkodtak az épületben

  április 15.hétfő 23:46

  amikor az kigyulladt- derül ki az euronews élő tudósításából. Azt is elmondták, hogy látogatók ugyanakkor már nem tartózkodhattak akkor az épületben. A tüzet 18:50 körül jelezték.

 • Macron: "A katedrális újjáépül!"

  április 15.hétfő 23:41

  Ezt a francia elnök mondta nemrég tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: a legrosszabbat elkerülték. Nemzetközi adománygyűjtő kampányt indítanak.

 • 500 tűzoltó küzdött a lángokkal

  április 15.hétfő 23:39

  Az épület megmentéséért világszerte a legnagyobb tehetségeket kell majd megnyernünk- közli Emmanuel Macron, aki arról is szót ejtett, hogy több mint 500 tűzoltó küzdött a lángokkal.

 • Minden intézkedést megtesznek, ami szükséges

  április 15.hétfő 23:37

  Az államfő a Notre Dame jelentőségéről beszél, ami túlmutat szerinte Franciaországon. Azt mondja, nagyon fontos, hogy ez a büszkeségük megmaradjon, ennek érdekében minden intézkedést meg fognak tenni- közli.

 • A következő órák is kemények lesznek

  április 15.hétfő 23:35

  Erről tájákoztatták legalábbis a szakemberek a francia államfőt.

 • Sajtótájékoztatót tart Macron

  április 15.hétfő 23:34

  Borzasztó tragédiának nevezi a történteket, majd köszönetet mond a mentésben részt vevőknek, akik szerinte hatalmas bátorságról tesznek tanúságot és professzionális munkát végeznek.

 • Brutális drónfelvétel a pusztításról

  április 15.hétfő 23:24

 • A tető kétharmada megsemmisült

  április 15.hétfő 23:19

  A tűzoltók parancsnoka azt közölte, hogy egy emberük súlyosan megsérült a lángok oltása közben. Jean-Claude Gallet hozzátette: a katedrális tetejének mintegy kétharmada semmisült meg a tűzben.

 • Megmentették a tornyokat

  április 15.hétfő 23:18

  Sikerült a Notre Dame mindkét tornyát megmenteni- közölte Laurent Nunez, a belügyminiszter helyettese, órákkal azt követően, hogy a 850 éves épület lángba borult. "A tűz gyengül. Most már eljött az az idő, hogy hűteni tudjuk a tornyokat és a katedrális biztonságban van. Azon dolgozunk, hogy a műemlékeket megmentsük"- tette hozzá a helyszínen tartózkodó illetékes.

 • A tűzoltók feljutottak az egyik harangtorony tetejére

  április 15.hétfő 23:14
 • Súlyosan megsérült a tűzoltó

  április 15.hétfő 23:06

  oltás közben, közölte a francia tűzoltóság.

 • A teljes összeomlást sikerül megakadályozni?

  április 15.hétfő 23:02

  A Reuters hírügynökségnek nyilatkozott a mentési munkálatokban résztvevő egyik tűzoltó, aki azt mondta: "most már kijelenthető, hogy a Notre Dame épületének fő szerkezetét sikerült megmenteni a teljes összeomlástól". Az AFP ugyanerről számolt be, egy hivatalos forrást idézve.

 • Egy tűzoltó megsérült

  április 15.hétfő 22:55

  Ezt a párizsi tűzoltóság közölte a Sky News szerint.

 • Feladhatják az épület egy részét, hogy megmentsék a többit

  április 15.hétfő 22:48

  Szakértők szerint a világhírű gótikus épülethez hasonló templomokban rendkívül nehéz a tűzoltás, nagyrészt a rengeteg régi faszerkezet miatt, és a tűzoltók jobban teszik, ha az adott épület egy részét feladják, és megpróbálják megóvni a többit.

 • Obama: ez a világ egyik legnagyobb kincse

  április 15.hétfő 22:43

  "Notre Dame a világ egyik legnagyobb kincse"- fogalmazott a tűz kapcsán Barack Obama. A volt amerikai elnök közölte, hogy gondolnak a francia emberekre ebben a bánatos időben. "Benne van a természetünkben, hogy építsünk, amikor látjuk, hogy a történelem veszít valamit. De az is benne van, hogy újraépítsünk a holnap számára, olyan erősen, ahogy csak bírunk"- tette hozzá.

 • Több mint tízmillióan látogatták évente

  április 15.hétfő 22:41

  a Notre Dame-ot. A székesegyház történetéről itt írtunk bővebben.

 • Zúgnak a harangok

  április 15.hétfő 22:35

  Számos templom harangja zúg a Notre Dame szomszédságában- számolt be róla a BBC, így válaszolnak a lángokra Párizsban.

  Itt meghallgathatja.

 • Erdő Péter közleményt adott ki

  április 15.hétfő 22:30

  Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre Dame székesegyházban kitört tűzvész miatt hétfő este.

  A levélben, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott, a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame áll lángokban. "Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget" - fogalmazott.
      
  "Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja" - olvasható a bíboros levelében.

 • Minden erejükkel ezen vannak

  április 15.hétfő 22:12

  A tűzoltóság illetékesei a Reutersnek arról számoltak be, hogy jelnleg minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a katedrális műalkotásait megmentsék, illetve megakadályozzák az északi torony összedőlését.

 • Ezer embert evakuáltak

  április 15.hétfő 22:10

  a Notre Dame környékén lakók közül. A külföldi portálok beszámolói szerint akár több tízezren is lehetnek azok, akik az utcákról szemlélik a lángokban álló székesegyházat.

 • Beláthatlan következmények

  április 15.hétfő 22:06

  A francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint a tűzoltók nem biztosak abban, hogy meg tudják fékezni a lángok terjedését a tetőszerkezetben, és rámutattak: amennyiben a tűz mindkét harangtornyot eléri, annak beláthatatlan következményei lesznek.

 • Énekelnek a franciák a templomukért

  április 15.hétfő 22:04

 • Vatikán: sokk és szomorúság

  április 15.hétfő 21:56

  "Sokkot és szomorúságot" okozott a tűz a Vatikán közleménye szerint. Azt írják, hogy imádkoznak a francia tűzoltókért.

 • Kritikus másfél óra következik

  április 15.hétfő 21:49

  Ezt a párizsi tűzoltóság közölte. Mint mondták, abból a szempontból lesz kritikus az időszak, hogy sikerül-e a tüzet teljesen megfékezni.

 • A fél világ erről beszél

  április 15.hétfő 21:46

  Közben a kanadai miniszterelnöktől Theresa May brit kormányfőn át Melania és Ivanka Trumpig nemzetközi vezetők, politikusok tucatjai fejezték ki részvétüket a párizsiak felé.

 • Nincs sérültekre utaló jel

  április 15.hétfő 21:45

  Az összes nagyobb hírportál ezt közli, és a helyi rendőrség sem adott ki semmilyen arra utaló közleményt, hogy lennének sérültjei a tűznek- mondta el az ATV Rendkívüli Híradójában Szurok András riporter.

 • Döbbenten nézik az emberek az égő tornyot

  április 15.hétfő 21:38

 • Még mindig lángol az épület

  április 15.hétfő 21:34

  középső része- közölte az ATV Rendkívüli Híradójával 21:35-kor Hengerics Kornélia újságíró Párizsból. Elmondása szerint mintegy 700 méterre lakik a székesegyháztól és onnan is érezhető volt, amikor a torony óriási lánggal égni kezdett.

 • Az ereklyéket sikerült kimenekíteni

  április 15.hétfő 21:31

  Ezt nyilatkozta a katedrális egyik illetékese.

 • Rendkívüli Híradó az ATV-n

  április 15.hétfő 21:31

 • Megszólalt a PSG is

  április 15.hétfő 21:27

  A francia klub azt közölte, hogy borzasztóak a képek, melyek a katedrálisról készültek, ami egyike volt Párizs legszebb műemlékeinek. "Hálánkat küldjük mindazoknak, akik harcolnak a lángokkal"- fogalmazott a csapat.

 • Megszólalt egy szemtanú

  április 15.hétfő 21:24

  "Hazafelé tartottam a kollégáimmal a Rue des Carmes-on, ekkor láttuk a füstöt. Készítettem néhány képet. Körülöttem mindenki szörnyűlködött. Borzalmas látni, ahogy egy ilyen szimbólum eltűnik. Párizs Notre Dame nélkül? Őrület..." - idézi a CNN az egyik párizis lakos szemtanút, Thibaud Binétruy-t.

 • Merkel segítséget ajánlott

  április 15.hétfő 21:19

  Angela Merkel felajánlotta országa segítségét a francia embereknek. A német kancellár a Notre Dame-ot a francia és az európai kultúra szimbólumának nevezte üzenetében.

  Heiko Maas német külügyminiszter ugyancsak megszólalt. Ő azt mondta, a német emberek szívét is megérinti, ami történt. "Gondolataink francia barátainkkal és a sürgősségi egységekkel vannak"- tette hozzá.

 • Trump ismét jelentkezett

  április 15.hétfő 21:14

  Elmondta, hogy amikor először megszólalt, még csak épp hogy látni lehetett a lángokat. Most viszont már katasztrófának nevezte a történteket az amerikai elnök, aki szerint a Notre Dame nemzeteken és kultúrákon túlmutató intézmény.

 • Az egyik harangtornyot is elérte a tűz

  április 15.hétfő 21:14

  a Notre Dame székesegyházban, amely hétfő este tört ki a francia főváros világhírű katedrálisában és előzőleg elpusztította a gótikus stílusú épület huszártornyát és födélszerkezetét.

 • 400 tűzoltót mozgósítottak

  április 15.hétfő 21:11

  A francia belügyminisztérium közlése szerint már legalább 400 tűzoltót mozgósítottak a Notre Dame-hoz.

 • Az égő Notre Dame világítja be Párizst

  április 15.hétfő 21:10

 • Juncker: borzalom látni

  április 15.hétfő 21:09

  Jean-Claude Juncker szintén Twitteren közölte, hogy percről percre követi az eseményeket. Az európai Bizottság első embere azt írta, hogy a Notre Dame katedrális az egész emberiség számára fontos épület és borzalom látni, ami történik.

 • Arra számítanak, hogy az egész tetőszerkezet le fog égni

  április 15.hétfő 21:07

   - nyilatkozta a katedrális szóvivője.

 • Egyre kisebb a füst?

  április 15.hétfő 21:04

  Az ATV Rendkívüli Híradójának Hengerics Kornélia, Párizsban tartózkodó újságíró elmondta, rengeteg a bámészkodó a környéken. Mint mondta, úgy tűnik, egyre kisebb a füst. A katedrálisnak az a része kapott lángra, amelyet nem látogathatnak a turisták, a többi részét pedig állítása szerint nagyon gyorsan kiürítették.

 • Lehetetlen repülővel oltani

  április 15.hétfő 21:03

  Reagáltak a francia tűzoltók Trump javaslatára. Az euronews közlése szerint azt mondták, lehetetlen lenne repülőről oltani a tüzet, mivel akkor megsemmisülne az épület teljes teteje.

 • Képek a helyszínről

  április 15.hétfő 20:59

  A 850 éves, gótikus épület hétfő este kapott lángra Lángokban áll a párizsi Notre Dame További képek

   

Korábbi hírek betöltése

További külföldi híreink