Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-15 15:34:00

Assange kémkedésre használta a londoni nagykövetséget?

Julian Assange kémkedésre használta az ecuadori nagykövetséget – ezért vontuk meg tőle a menedékjogot: ezt állította a latin-amerikai ország elnöke. Közben maroknyi demonstráló jelent meg annál a börtönnél, ahol Assange-ot fogva tartják, Londonba pedig több európai ország politikusa érkezett, akik a férfi védelmében szólalnak fel.

Assange kémkedésre használta a londoni nagykövetséget?

„Az igazság szabaddá tesz" – hirdeti egy molinó annál a börtönnél, ahol jelenleg Julian Assange-ot fogva tartják. Az intézmény komor falainak szomszédságában egy kis csoport demonstrál a Wikileaks portál alapítójának kiadatása ellen.

Az aktivista számára a bezártság nem ismeretlen: az elmúlt hét évet a börtönökétől alig valamivel jobb körülmények között, Ecuador londoni nagykövetségének az épületében töltötte. Sorsát az pecsételte meg, hogy az elmúlt időszakban elmérgesedett a viszonya a számára menedékjogot biztosító ország vezetésével. Kiszivárgott értesülések szerint az utolsó cseppet az jelentette a pohárban, hogy Assange az ország elnökének magánéletéről kezdett információkat szivárogtatni.

Közben több uniós tagállamból is érkeztek politikusok Londonba, hogy a férfi mellett szólaljanak fel. „Elítéljük az ecuadori kormányzat múlt heti döntését, amely a nemzetközi jog súlyos megsértése. Az ügy veszélyes precedenst teremthet, amely a sajtószabadságot és a szólás szabadságát is negatívan érinti" – mondta Heike Hansel német országgyűlési képviselő.

Az ecuadori elnök viszont továbbra is kiáll a nagy vihart kavaró döntése mellett. Lenin Moreno arról beszélt: nem külföldi országok által gyakorolt nyomás miatt vonták meg a férfitől a menedékjogot, hanem azért, mert a nagykövetségi tartózkodását kémkedésre használta fel.

Közben egy új felvétel került elő arról, miket csinált Assange a nagykövetségen.


atv.hu

További külföldi híreink