Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-14 11:26:00

Kim Kardashian ügyvédnek készül, de egyetemre nem akar járni

Az amerikai valóságshow sztár már 2022-ben praktizálhat. Kardashian a Vouge-nak adott interjújában jelentette be, hogy tavaly nyár óta egy San Francisco-i ügyvédi irodában végez gyakornoki munkát.

Kim Kardashian ügyvédnek készül, de egyetemre nem akar járni

A kaliforniai törvények szerint ugyanis nem kötelező jogi egyetemre járni ahhoz, hogy valaki letegye a szakvizsgát, hanem egy ügyvéd, vagy bíró mellett eltöltött négy éves gyakornoki munka, és rengeteg önszorgalom is elegendő hozzá.

 

Virginia, Washington és Vermont államokban hasonlóképpen nincs szükség egyetemi diplomára az ügyvédi pálya megkezdéséhez. A hagyomány az 1700-as évekig vezethető vissza, amikor is Thomas Jefferson egy kiemelkedő ügyvéd és jogalkotó felügyelete alatt tanult jogot. Ráadásul maga a jogi diploma fogalma sem is létezett az 1800-as évek elejéig. Később Abraham Lincoln is ezzel a módszerrel tanulta a szakmát.

 

Manapság azonban ez nagyon ritka. A 2015-ben vizsgázott 13,084 kaliforniai diák közül csupán három indult neki a szakvizsgának egyetemi háttér nélkül, és csak kettő ment át. Az elmúlt három évben pedig már nem is tüntették fel ezt a módszert külön kategóriaként, mert kevesebb, mint 11 diák volt, aki így vizsgázott volna.

 

Kardashian nulla egyetemi háttérrel indult neki az egyik legbonyolultabb szakma elsajátításának. A motivációjának hátterében az áll, hogy hozzá tudjon járulni az amerikai büntető- és igazságszolgáltatási rendszer javításához. Harcolni szeretne azokért, akik már elég időt töltöttek rács mögött, és fizettek a társadalomnak.

 

Amerika népessége a világ népességének 5%-át teszi ki, de a világszerte börtönre ítéltek 25%-a Amerikában van. Sokan közölük világhírűek lettek – és nem feltétlenül az általuk elkövetett bűncselekmény miatt.

 

Ilyen a 63 éves dédnagymama, Alice Marie Johnson, története is. Johnsont 1996-ban életfogytiglanra ítélték egy kokainszervezetben való részvétel és pénzmosás ügyében. 2014-ben Barack Obama elnöksége alatt 16,776 kegyelmet kérő ügy került előtérbe. Johnsoné volt az egyik. Sőt, 2016-ban írt egy kegyelmet kérő véleménycikket a CNN-nek is, de nem sokkal az Obama-elnökség vége előtt elutasították kérelmét.

 

Két évvel később, tavaly nyáron tűnt fel Kardashiannak és Donald Trump vejének, Jared Kushnernek Johnson ügye. Kardashian májusban találkozott is Trumppal a Fehér Házban, hogy meggyőzze arról, hogy Johnson megérdemli a korai szabadlábra helyezést. Sikerrel is járt; Johnsont 2018 júniusában szabadon engedték.

 

Kardashian a Voguenak azt nyilatkozta, hogy talán Johnson ügyében való részvétel volt az utolsó löket, ami kellett neki, hogy belevágjon az ügyvédi karrierbe. Lassan egy év tanulás után azt mondja, hogy egyelőre a kártérítési ügyeket látja a legbonyolultabbaknak, a szerződéseket a legunalmasabbaknak, és a büntetőjogot a legkönnyebbnek a megismert területek közül. Nyáron kell majd letennie az úgynevezett „baby bar” vizsgát, ami az egyetem első év végén szokás, hogy folytathassa gyakornokoskodását a hátramaradt három évben.

 

Mivel Kardashian leginkább a divat és smink világában ismert, sokakat meglepett karrierjének hirtelen irányváltoztatása. Mondhatni, sokan nem nézik ki belőle, hogy bármekkora affinitása is lenne a joghoz.

 

Pedig, volt ügyvéd a családban. Nem is akármilyen. Kardashian nagyon közel állt édesapjához, Robert Kardashianhoz, aki O.J. Simpson jogi csapatának egyik tagja volt. A Voguenak elmondta, hogy sokszor kíváncsian belopózott édesapja titkos könyvtárába, ahol az O.J. dokumentumok voltak, és kifejezetten érdekelték a kriminalisztikai feljegyzések.

 

Sokan szkeptikusok, hogy valóban le tudja-e majd tenni a jogi szakvizsgát, ami, valljuk be, nem egy kozmetikai OKJ-s vizsga. De Kim Kardashian magabiztos, úgy látja, lesz benne elég kitartás a sikerhez, és az emberek majd sokszínű tehetsége miatt fognak emlékezni rá.

Balogh Klaudia / Los Angeles

További külföldi híreink