Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-04-03 12:05:00

Itt van Merkelék válasza a kancellár esetleges magyarországi látogatásáról

Magyarországra érkezhet Angela Merkel, hogy részt vegyen a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára szervezett megemlékezésen - számolt be korábban a Népszava kormányzati források alapján. Az ATV Híradó megkereste a Német Szövetségi Sajtóhivatalt.

Az ATV Híradó megkeresésére a Német Szövetségi Sajtóhivatal úgy reagált, hogy egyelőre nincs hivatalos bejelentés. Hozzátették:


"A kancellár programjáról mindig időben tájékoztatjuk a nyilvánosságot, általában az eseményt megelőző pénteken. Azt azonban megerősíthetjük, hogy megbeszéléseket folytatunk a magyar féllel arról, hogyan kellene megemlékezni a vasfüggöny átvágásának 30. évfordulójáról."

A Népszava arról is írt, hogy bár valóban érkezett Berlinből egy „elvi igen”, azért még nem száz százalék, hogy ebből a nyáron valóban kancellári vizit lesz, a német fél ugyanis „lebegteti egyelőre a kérdést”. Emlékeztettek: Angela Merkel legutóbb az 1989 augusztus 19-i határnyitás 25. évfordulójához képest fél év késéssel, 2015 februárjában járt Budapesten, ahol egy meglehetősen feszült hangulatú sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor kormányfővel. A vizitet megelőző nyáron mondta el Orbán Viktor Tusnádfürdőn a híres-hírhedt vízióját az „illiberális demokráciákról”, amellyel nemzetközi botrányt okozott és jelentősen rontotta a német-magyar politikai kapcsolatokat. Merkel szóba is hozta a témát Budapesten, hangsúlyozva, hogy az Európai Néppártnak keresztény, szociális és liberális gyökerei is vannak, így „a demokrácia tekintetében nem tud mit kezdeni az illiberalizmus fogalmával”.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink