Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-30 13:31:00

Meglepő eredmények születhetnek az ukrán elnökválasztáson

Elnökválasztásokra készül Ukrajna. Az országban vasárnap tartják a voksolás első fordulóját, ahol elemzők szerint meglepő eredmények születhetnek. A második fordulóba az első két helyezett jut: a legfrissebb felmérések szerint erre egy színészből lett politikusnak, a jelenlegi elnöknek, valamint Julija Timosenkonak van a legnagyobb esélye.

Meglepő eredmények születhetnek az ukrán elnökválasztáson
Fotó: Reuters

Rendhagyó alapanyagokból dolgozik két fiatal ukrán művész: cukorkák és más édességek csomagolópapírjából készítik el az ország jelenlegi elnökének, Petro Porosenkonak a képeit.

„Az ukrán nép lelke tiszta, akár egy gyereké. Ezt a gyereket édességgel ámították: a demokrácia nevében fényes, becsületes jövőt ígértek neki. De végül csak a cukorka papírját kapta meg – ez Petro Porosenkó. Nincs édesség, csak üres csomagolóanyag” – magyarázta művészetüket az egyikük.

A képek aktuálpolitikai üzenetét az is adja, hogy Porosenko első, ötéves elnöki ciklusa lejártával Ukrajna most elnökválasztásra készül. Az emberek többsége pedig szembefordult a jelenlegi vezetővel.

„A legfontosabb, hogy a politikai stabilitást meg lehessen őrizni, a legnagyobb veszély most egy politikai krízis. Ez megtörténhet, ha Porosenko kerül ki győztesen. A szavazók többsége ugyanis élesen ellenzi a politikáját”

 – vélekedett Volodimir Feszenko, politikai elemző.

A felmérések rendhagyó választási eredményeket vetítenek előre. Az első helyen jelenleg egy komikusból lett politikus áll. Elemzők szerint sikerét annak köszönheti, hogy jó ütemérzékkel lovagolta meg a szavazók elégedetlenségét a hagyományos pártokkal szemben.

„Vannak, akik a katonaságot támogatnák, ők Porosenkora szavaznak. Mások szerint a háztartásokat kell előtérbe helyezni – az ő emberük Timosenko. De a többség új arcokat akar látni, és ők Zelenszkij-re fognak voksolni” – mutatja be az ukrán választók hangulatát egy kijevi lakos.

A második fordulóba minden felmérés szerint Zelenszkij be fog jutni, kihívója a jelenlegi elnök vagy Timosenko lehet. Sokan aggódva figyelik a színészből lett politikus menetelését, akinek semmilyen politikai tapasztalata nincs. Többen attól tartanak, hogy Zelenszkij a Moszkvával való viszonyban is kiszámíthatatlan lépéseket hozhat. Bár kicsi az esélye, de nem teljesen kizárt, hogy oroszbarát fordulat jöhet megválasztása esetén.

atv.hu

További külföldi híreink