Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-25 14:41:00

Török vadászgépek zavarták meg a görög kormányfőt szállító helikopter útját

A görög kormányfő szerint török vadászgépek zavarták meg hétfőn az őt szállító helikopter útját az Égei-tenger felett.

Török vadászgépek zavarták meg a görög kormányfőt szállító helikopter útját

Alekszisz Ciprasz az ERT televíziónak elmondta: a görög légteret megsértő török harci gépek "üdvözölték" őt, miközben épp Agathoníszi szigete felé tartott helikopterrel. A török gépek veszélyes manővere miatt a görög pilóta arra kényszerült, hogy alacsonyabb repülési magasságba irányítsa a helikoptert.   

"Ezeknek a hülye akcióknak semmi értelmük, csak üzemanyag-pazarlás"

- mondta Ciprasz az incidens után.   

Athén és Ankara között évtizedek óta nézeteltérés van a török partok közelében fekvő görög szigetek ügyében. Törökország számos, görögök lakta, illetve lakatlan apró szigetet úgynevezett "szürke zónának" nyilvánított, amelynek a státuszát szerinte tisztázni kellene. Török vadászgépek rendszeresen repülnek a szóban forgó területek felett, Görögország pedig panaszkodik, hogy megsértik a légterét. A két - egyébként NATO-szövetséges - ország légierejének pilótái szinte macska-egér játékot űznek egymással, és már balesetek is előfordultak. Az utóbbi években több alkalommal is előfordult, hogy az utolsó pillanatban tudták csak elhárítani a konfliktus kiéleződését.   

Ciprasz februárban találkozott Recep Tayyip Erdogan török államfővel, akkor mindketten fogadkoztak, hogy igyekezni fognak csökkenteni az égei-tengeri szigetek miatti feszültséget.

atv.hu

További külföldi híreink