Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-26 06:20:00

Orosz csapatszállító repülőgépek érkeztek Venezuelába?

Állítólag szombaton az orosz légierő két gépe szállt le Venezuela fő repülőterén egy orosz védelmi tisztviselővel és mintegy 100 katonával, valamint 35 tonna felszereléssel.

Orosz csapatszállító repülőgépek érkeztek Venezuelába?

Egy járatkövető weboldal információi szerint pénteken két repülőgép távozott egy orosz katonai bázisról Caracasba, Venezuela fővárosába, vasárnap pedig egy újabb repülőgép távozott.

A katonai repülőgépek megérkezését megerősítette Javier Mayorca független újságíró is, aki elmondta, hogy szombaton a késői órákban egy Antonov-124 teherszállító és egy kisebb repülőgép, valamint 35 tonna felszerelés ért földet.

A hírt nem erősítették meg a Venezuelai hatóságok, az orosz nagykövetség Caracasban pedig nem volt hajlandó kommentálni azt.

Oroszország a közelmúltban erősítette meg kapcsolatait Venezuelával, eközben pedig Nicolas Maduro Amerika-ellenes elnök kapaszkodik a hatalomba.

Az ország mélyülő gazdasági válsággal szembesül Maduro szocialista kormányának katasztrofális költségvetési politikája miatt.

A harcias elnök azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy puccsot készít elő ellene –– az ő széles körű éhség és alultápláltság miatt szenvedő országa számára – humanitárius segítség nyújtására tett erőfeszítéseinek megroppantására Oroszország támogatta Madurót, a Biztonsági Tanács titkára, Nyikolaj Patrusev pedig elítélte az Egyesült Államokat, hogy az „szarkazmust és arroganciát mutat a venezuelai nép felé”.

Korábban azt állította, hogy az amerikai csapatok elhelyezése a szomszédos országokban, a Trump-kormány egy független állam elleni „katonai inváziójának előkészítését sugallja”. Venezuela fő szövetségesei Oroszország és Kína, most több milliárd dollárt kölcsönöztek az olajban gazdag országnak.

Vlagyimir Putyin elnök ellenezte azokat az Egyesült Államok által vezetett kísérleteket, hogy az USA Juan Guaido ellenzéki vezető ideiglenes elnökként történő elismerésével egy időben szankcionálja az országot.
Úgy tűnik, hogy Oroszország lépése válasz Donald Trumpnak, aki a múlt héten– egy lehetséges katonai beavatkozásra célozva – azt állította, hogy „minden lehetőség” fennáll a Venezuelával való foglalkozáshoz.

atv.hu / Daily Star

További külföldi híreink