Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-26 07:02:00

Napszak, időjárás, hangulat – algoritmussal készítenek zenét

Az időjárást, a felhasználó hangulatát és bioritmusát is figyelembe veszi az az alkalmazás, amely egy algoritmus alapján készít zenét. Húsz album kiadására készülnek, ebből már öt a piacon van. Az alkalmazáson még dolgoznak, végső állapota ennél is többet tudna.

Napszak, időjárás, hangulat – algoritmussal készítenek zenét
(Képünk illusztráció)

Húsz zenei albumot jelentet meg a német Endel. A startup a Warner Music Grouppal kötött szerződést. Az alkalmazás egy algoritmust használ, amely mesterséges intelligenciával figyeli a napszakot, az időjárást, a felhasználó hangulatát, bioritmusát. A kicsivel több mint egy éve indult alkalmazás segíthet ellazulni, vagy éppenséggel felpörögni – írja a rollingstone.com.  

A tervezett 20 albumból eddig ötöt adtak ki: Clear Night, Rainy Night, Cloudy Afternoon, Cloudy Night és Foggy Morning címekkel. Az albumok célja, hogy csökkentse a szorongást és segítsen az alvási nehézségekben.

„Meg akarjuk érteni a felhasználó napját, és átalakítani az alkalmazást az ő környezetére” - mondja Oleg Stavitsky, az Endel alapítója és vezérigazgatója. Az alkalmazás algoritmusa több ezer hangot vesz fel, és a felhasználótól kapott információk alapján sablonokba helyezi azokat.

Az alkalmazás végső ambíciói: Stavitsky egy hardver-szoftver ökoszisztémát tervez, amely a felhasználók mindennapi életének ritmusán kívül olyan információkat is figyelembe vesz, mint a vezetési szokások, vagy a naptárban megadott események száma. Az alkalmazás ezek alapján automatikusan létrehozna egy zenei felvételt a nap végén, amely segítene a kikapcsolódásban.

A Warner művészeti vezetője, Kevin Gore év elején sajtóközleményben arról írt, hogy amikor először hallott az Endelről, azonnal felkeltette az érdeklődését. „Az innovatív kompozíciók egyedülálló hallgatói élményeket nyújtanak” – vélekedett Gore.

Aggodalomra adhat okot a rollingstones.com szerint, hogy az IBM-től a Sony-ig debütáltak már algoritmus alapú dalszerzői vagy zenei alkotással. De Stavitsky megnyugtatja a zenészeket, cégük nem veszi át a munkájukat. Bár hízelgő számukra, hogy a Warner albumként adta ki a munkájukat, a legtöbb hanganyagot a háttérben való keveréssel segítik, így azok nem meglévő zeneszámok.

atv.hu

További külföldi híreink