Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-25 21:57:00

Különböző zenéket játszottak sajtoknak - megdöbbentő dolog történt

Svájci kutatók véget nem érő folyamatossággal játszottak rock, hip-hop, klasszikus, ambient és techno zenéket az öregedő Ementáli sajtgurigáknak, hogy megtudják, a hangok vajon befolyásolják-e az ízét. A szokatlan kísérlet hatalmas meglepetést tartogatott: a zene – különösen a hip-hop – erőteljes hatást gyakorolt a sajtokra: erősebb és gyümölcsösebb ízt, szagot teremtett.

Különböző zenéket játszottak sajtoknak - megdöbbentő dolog történt

A svájci kutatók a sajtgurigákat több csoportba osztották aszerint, hogy milyen zenéket játszottak nekik. A „klasszikus" sajt Mozart Varázsfuvoláját, a „rock" sajt Led Zeppelin Stairway to Heaven-t, az „ambient" sajt Yello Monolith című dalát, a „hip-hop „sajt a Tribe Called Quest Jazz (We got Got) felvételt, a „techno sajt" Vril UV-jét „hallgatta", miközben egy „kontroll sajt" körül végig csendet teremtettek. Három, másik gurigát magas, közepes és alacsony frekvenciájú hangoknak tették ki.

A kutatók szerettek volna megbizonyosodni arról, hogy maga a zene okozza-e a hatást. A szakemberek ezt követően kétféle vizsgálatot végeztek: a laboratóriumi elemzést (ami még nem fejeződött be) és egy ízvizsgálatot. Végül mindkét eredmény tökéletesen rávilágított a sajtok közötti különbségekre: a közepes frekvenciának kitett sajt és a kontrollcsoportba tartozó minta adta a legerősebb ízt, míg a „hip-hop sajt" lett a kutatás után a legízletesebb.

A sajt gurigákból származó mintákat közvetlenül az értékelés előtt szenzoros szűrővizsgálatoknak vetették alá, és figyeltek arra is, hogy valamennyi sajtminta ugyanakkora, körülbelül 10 centiméter hosszú és 1 centiméter átmérőjű legyen.

Szagtalan és íztelen papírlemezeken szolgálták fel őket, és a „vak tesztek" során a kutatók nem tudhatták, hogy mikor, melyik sajtot kóstolták meg. A sajtminták szenzoros szűrését pedig úgynevezett konszenzusprofil alapján végezték. A legnagyobb sikert a „hip-hop sajt" aratta, amely erősebb és gyümölcsösebb ízű volt, mint a többi. És bár az ízvizsgálat természetesen szubjektív, ebben majdnem mindenki teljesen egyetértett. A képzeletbeli dobogó második fokán az enyhébb ízű „Mozart sajt" végzett.

atv.hu / Origo

További külföldi híreink