Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-25 14:13:00

Jogállamiság helyzete: súlyos EU-s kényszerintézkedések jöhetnek

Az Európai Unió a jövőben minden tagállamban rendszeresen vizsgálná a jogállam működését, és ha kell, kényszerítő intézkedéseket hozna a normák tiszteletben tartására. Az Európai Bizottság (EB) a tervek szerint kedden fogadja el és hozza nyilvánosságra az erről szóló közleményét – tudta meg a Népszava.

Jogállamiság helyzete: súlyos EU-s kényszerintézkedések jöhetnek

A Népszava szerint a kommüniké felsorolja, hogy az EU-nak jelenleg milyen lehetőségei vannak az uniós értékeknek és elveknek fittyet hányó országok megrendszabályozására. Az EB megoldási javaslatokat vázol fel, és egyben felkéri a többi EU-s intézményt, a tagállamokat, a jogvédő és civil szervezeteket, valamint a széles közvéleményt, hogy vegyenek részt a jogállamiságot biztosító eszközrendszer megerősítéséről szóló közös gondolkodásban.
A bizottság várhatóan júniusban tesz javaslatot a jogszabályi változtatásra.

A Népszava értesülései szerint az uniós ellenőrző és végrehajtó testület a közleményben leszögezi, hogy a demokrácia, a jogállam és az alapvető értékek védelmében egy olyan mechanizmust kellene létrehozni, amely elősegíti a jogi és politikai tudnivalók megismerését és elterjesztését a tagállamokban, hozzájárul a kockázatok kialakulásának megelőzéséhez, és erőteljesen fellép a normák megsértőivel szemben.

Ezért az EB rendszeres párbeszédet javasol a tagállamokkal a fékek és ellensúlyok rendszeréről, az igazságszolgáltatás függetlenségéről és a korrupció elleni harcról.

A testület szerint riasztó jel lehet a törvényeket vagy a kormányzati döntéseket ellenőrző intézmények, így az alkotmánybíróság meggyengítése, az átláthatatlan törvényalkotás, a magas szintű korrupció és a sorozatos hivatali visszaélések, valamint az állami nyomásgyakorlás a független média és a civil szféra ellen.


atv.hu / 168 óra

További külföldi híreink