Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-26 06:51:00

"Az hittem, hogy itt fogok meghalni" - 900 utast mentettek a norvég tengerjáróról

Több utast is kórházba szállítottak, miután kikötött a Viking Sky nevű luxus-tengerjáró Norvégiában. A hajón több mint 1300 ember utazott, amikor meghibásodott a motorja. Egy napig hánykolódott tehetetlenül, a hatóságok helikopterekkel mentették az embereket.

"Az hittem, hogy itt fogok meghalni" - 900 utast mentettek a norvég tengerjáróról

Az egyik utas rögzítette, ahogyan elszabadultak a Viking Sky nevű tengerjáró berendezési tárgyai. A motorok meghibásodtak, így a hajó teljesen kiszolgáltatottá vált a hullámoknak.

A Norvégia partjainál haladó luxus tengerjárón 500 fős legénység és csaknem 900 utas volt, akiknek nagy része brit és amerikai nyugdíjas volt.

„Azt hittem, hogy itt fogok meghalni, az Északi-tengeren, az anyámmal. Ő fizetett be engem erre az útra” – mesélte az egyik utas.

A mentéssel nem volt könnyű dolguk a hatóságoknak: az erős szél miatt 6-8 méteres hullámok dobálták a hajótestet, így a vontatást az elején kizárták.

Végül helikopterekkel kezdték el kimenteni az utasokat a fedélzetről, ami szintén nem volt veszélytelen. A hajó ugyanis száz méterre volt a sziklaszirtektől, kisebb csoda, hogy senki nem esett a tengerbe.

„Együtt emeltek fel minket helikopterrel. Azt gondoltam, ha meghalunk, akkor együtt halunk meg" – mondta egy másik utas.

Csaknem 500 embert mentettek ki helikopterrel, amikor a szakembereknek sikerült a négyből három motort beindítaniuk. Így már el tudták vontatni a tengerjárót a közeli Molde kikötőjébe. Néhány embert kisebb sérülésekkel vittek kórházba.

atv.hu

További külföldi híreink