Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-24 21:04:00

Nincs bizonyíték arra, hogy Trump összejátszott az oroszokkal

Amerikai igazságügyi miniszter: Robert Mueller nem talált bizonyítékot, hogy a Trump-kampánytörzs vagy munkatársai összejátszottak oroszokkal.

Nincs bizonyíték arra, hogy Trump összejátszott az oroszokkal

A Robert Mueller vezette vizsgálóbizottság nem talált bizonyítékot arra, hogy Donald Trump amerikai elnök választási kampánytörzse vagy munkatársai "egyeztettek vagy összejátszottak" oroszokkal - közölte a kongresszusi politikusokhoz írt levelében William Barr igazságügyi miniszter.

A különleges bizottság "nem talált elégséges bizonyítékot" arra sem, hogy Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

A bizottság a 2016-os elnökválasztási folyamatra utalva egyúttal arra a következtetésre jutott, hogy "a bizonyítékok alapján Donald Trump nem vett részt a választásba történő orosz beavatkozással kapcsolatos bűncselekményekben".

Meghallgatásra idézi be William Barr igazságügyi minisztert a Mueller-vizsgálattal kapcsolatban az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága - jelentette be Jerry Nadler, a bizottság demokrata párti elnöke.

Nadler rögtön azt követően nyilatkozott, hogy a tárcavezető levélben tájékoztatta a törvényhozókat a Mueller-jelentésben foglalt főbb megállapításokról.
    
Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának ugyancsak demokrata párti vezetője már azután, hogy a Mueller-bizottság pénteken átadta a jelentést William Barr miniszternek, közölte: a törvényhozók a kongresszus elé idézhetik meghallgatásra Robert Muellert, a vizsgálóbizottság vezetőjét is.

Hosszú vizsgálat

Robert Mueller, a róla elnevezett különleges bizottság vezetője péntek este adta át a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat jelentését.

A csaknem két évig tartó vizsgálat 2017 májusában kezdődött meg, és ilyen horderejű vizsgálatok esetében szokatlan módon viszonylag kevés információ szivárgott ki a sajtónak a részletekről. Egy nemrégiben Washingtonban tartott rendezvényen Abbe Lowell, az elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner egyik ügyvédje meg is jegyezte: "senki sem csinálta ezt jobban, mint Mueller és csapata".

Néhány nappal ezelőtt a demokrata többségű képviselőház csaknem egyhangúlag szavazta meg, hogy a jelentést teljes egészében hozzák nyilvánosságra.


Donald Trump szerdán újságíróknak azt mondta: "kerüljön csak nyilvánosságra, hadd lássák az emberek is".

A The Wall Street Journal című lap az igazságügyi minisztériumból származó értesülésekre hivatkozva közölte: a jelentésben nem esik szó további vádemelési javaslatról.

atv.hu

További külföldi híreink