Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-24 18:10:00

A román miniszterelnök Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét

Viorica Dăncilă román miniszterelnök a napokban megrendezésre kerülő legnagyobb amerikai Izrael-párti lobbi szervezet, az AIPAC konferenciáján meglepő bejelentéssel nyitotta a rendezvényt - írja az ujkelet.live.

A román miniszterelnök Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét

“Most, hogy Románia az Európai Unió soros elnökségét tölti be, elhatároztam, hogy hozzájárulok az Izraellel való szorosabb kapcsolat megerősítéséhez. Hamarosan a két ország közös kormányülést fog tartani és megtiszteltetés számomra, hogy bejelenthetem: Románia Izrael fővárosába helyezi át a nagykövetségét,” – nyilatkozta Dăncila, hozzátéve azt is, hogy a bejelentés a román kormány mélyreható elemzését követő határozatával összhangban történt. “Megígérhetem Önöknek: Románia ugyanolyan hűséges barátja és legerősebb hangú európai támogatója marad a zsidó népnek és Izrael Államnak.”

A bejelentés izraeli szempontból azért jelentős, mivel Dăncila miniszterelnök most az Európai Unió soros elnökeként is beszélve kijelentette, hogy szorosabb kapcsolatot szeretne kiépíteni Izrael és az EU között.

A miniszterelnök a beszéd végén a román nép nevében köszönt el, mondván, “Sálom haverim, a közeljövőben Jeruzsálemben”.

A Palesztin Hatóság vezető tisztviselője, Saeb Erekat elítéle a román miniszterelnök bejelentését. A nagykövetség átköltöztetése “a palesztin jogok, a nemzetközi jog és az ENSZ-határozatok nyilvánvaló megsértése. Ez csak hozzájárul a kétállami-megoldás ellehetetlenítéséhez, mely a béke és a stabilitás megteremtésének egyetlen útja a régióban.”

atv.hu/ujkelet.live

További külföldi híreink