Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-23 18:18:00

Tízezrek tiltakoztak az uniós szerzői jogi reform ellen Németországban

Több tízezer ember vonult az utcákra szerte Németországban szombaton, hogy "megmentsék az internetet" az uniós szerzői jogi reformtól.

A legtöbben, mintegy negyvenezren Münchenben vonultak utcára. Kölnben 10 ezer ember tiltakozott. Hamburgban hatezer, Hannoverben körülbelül 3200 ember hallatta a hangját. Ezen kívül "internetvédő" felvonulás volt Berlinben, Stuttgartban, Magdeburgban, Rostockban, Lipcsében és más városokban is.

A tiltakozók szerint a tervezett szerzői jogi változtatások, amelyekről kedden szavaz az Európai Parlament, korlátozzák az önkifejezés szabadságát azáltal, hogy a tartalommegosztó szolgáltatóknak feltöltési szűrést kell majd alkalmazniuk, megakadályozandó, hogy jogellenesen szerzői jog által védett tartalmat lehessen megosztani az interneten. Az új szabály a reform bírálói szerint cenzúrához fog vezetni, mert az automatikus szűrő az idézeteket és a paródiákat is ki fogja szűrni, amelyek megosztása nem jogsértő.


A tervezett szabályozás ellenzői szerint az automatikus feltöltési szűrő telepítése ráadásul a kisebb cégeknek jelentős anyagi terhet jelent, amelyet sokan nem engedhetnek meg maguknak.

Németországban különösen nagy az ellenállás az új uniós szerzői jogi szabályokkal szemben. Csütörtökön szolidaritása jeléül a német nyelvű Wikipedia leállította oldalát, holott az új szerzői jogi szabályok az internetes enciklopédiának mentességet adnak.

Az uniós jogalkotók szerint viszont muszáj korszerűsíteni a jelenlegi szerzői jogi szabályokat, melyek jelenleg nem nyújtanak kellő védelmet az alkotók jogainak internetes megsértésével szemben.

atv.hu/MTI

További külföldi híreink