Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-20 06:20:00

Betilthatják a sárgamellényes tüntetéseket

Megelégelte a francia kormány a sárgamellényes tüntetéseken történt vandál akciókat. Szombaton a tiltakozások közben megrongálták a párizsi Champs-Élysées sugárutat. Hétfőn a miniszterelnök bejelentette, hogy leváltják a fővárosi rendőrfőkapitányt, a jövőben pedig szükség esetén betilthatják a sárgamellényes tüntetéseket.

Betilthatják a sárgamellényes tüntetéseket

Nagy pusztítást végeztek a sárgamellényesek szombaton a Champs-Élysées-n. Luxusboltokat fosztottak ki, és felgyújtottak több újságosbódét, kávézót, illetve egy bankot. Üzleteket rongálnak meg, miközben nem ismerik azok tulajdonosait, akik talán egész életükben saját vállalkozásért dolgoztak – vélekedett egy turista.

A rendőrség szerint a tüntetésen 10 ezren voltak, de csak másfél ezres lehetett a rendbontókból álló keménymag. A sárgamellényes tüntetések a novemberi kezdetük óta nem voltak ilyen erőszakosak. Akkor az üzemanyagadó emelése ellen tiltakoztak, amit a kormány visszavont.

A biztosítók 6 ezer kárbejelentést kaptak autókra, 4 ezret boltokra, 170 millió euró értékben. Ebben még nincs benne a szombati kár. – mondta Bruno Le Maire, pénzügyminiszter.

A kormányfő keményebb fellépést ígért a rendbontókkal szemben. „Stratégiát léptetünk életbe a radikálisok ellen. Ha kell, betiltjuk a tüntetéseket, ha tudomásunkra jut, hogy vandál akciókra készülnek” – szögezte le Edouard Philippe kormányfő.

Az elnök szerint a tüntetések a szabad véleménynyilvánítás eszközei, de szombaton más történt. Mint mondta, a rongálókat huligán-hordáknak kellene nevezni. „Itt olyan embereket látunk, akik nem kérnek engedélyt tüntetni, és azt sem tudják, miért vannak az utcákon, csak rombolnak” – kommentálta a történteket Emmanuel Macron.

Macron az elnöki palotában akadémikusokkal és szakértőkkel tárgyalt. Az esemény része volt annak az országos vitasorozatnak, amit a helyzet rendezésért indított.

atv.hu

További külföldi híreink