Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-18 21:15:00

Brexit-káosz: jön a halasztás?

Nagy-Britanniának március 29-én ki kellene lépnie az Unióból, de még mindig nem született megállapodás. Theresa May kezdeményezte, hogy halasszák el a kilépést június 30-ig.

Brexit-káosz: jön a halasztás?

Gálik Zoltán külügyi szakértő elmondta az ATV Start című műsorában hogy a brit miniszterelnökasszony harmadszorra is megpróbálja bevinni a parlamentbe a megállapodási tervezetét, amit már kétszer elutasítottak. Ha most sem fogadják el, akkor 29-én kiesik Nagy-Britannia az Unióból, folytatta, ami azt jelenti, hogy a Világkereskedelmi Szervezet szabályai alapján fog működni a kereskedelmük, és amit önként vállaltak, az európai állampolgárok státuszát megtartják az átmeneti időszakban, de ezt ők maguk definiálják, tette hozzá.

A héten még megpróbálják megpuhítani az északír politikusokat, akik ellenálltak a megállapodásnak, és azokat a konzervatívokat, akik a deal ellen szavaztak, mondta a külügyi szakértő. Beszélt arról is, hogy a május 26-i EP választáskor nem kell választaniuk a briteknek, ha június 30-ig kilépnek az Unióból, de ha július 2-án, amikor a most megválasztandó képviselők átveszik a mandátumukat, még bent lesznek, akkor kell választást tartaniuk.

A jövő heti EU-csúcson a tagállamok még elfogadhatnak egy kiegészítést, hogy a briteknek lehetőségük legyen még bent maradni, de a feltételekben meg kell állapodni, közölte Gálik. Ha megkapják a hosszabbítást, de mégsem lesz megállapodás, akkor a hosszabbítás lejártakor mégiscsak ki fognak esni.

Elhangzott, hogy a két éve tartó huzavona miatt már komoly gazdasági károk érték Nagy-Britanniát, hetente 293,5 milliárd forintnyi kár érte a gazdaságukat. Gálik Zoltán elmondta, hogy az angol font már 2016 június 23-a óta legalább 15 százalékot gyengült, a beruházási indexek nagyon rosszak, a gazdaság teljesítménye az egyik legrosszabb a fejlett országokéi közül.

Gálik úgy gondolja, ha nem sikerül megállapodni az északírekkel és a megállapodást ellenző konzervatívokkal, akkor a Munkáspárt javasolhat egy népszavazást arról, hogy Theresa May mostani javaslatát megerősítsék, vagy megállapodás nélküli kilépés legyen, vagy pedig maradjanak mégis az Unióban.

atv.hu

További külföldi híreink