Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-15 19:41:00

Új-zélandi terrortámadás: Boszniai szerb háborús bűnöst éltető dalt hallgatott a merénylő

Egy boszniai szerb háborús bűnöst éltető dalt hallgatott az új-zélandi Christchurch két mecsete elleni 49 halálos áldozatot követelő pénteki terrorcselekmények elkövetője tette végrehajtása során, fegyvereit pedig egyebek mellett fehér felsőbbrendűséget hirdető feliratok díszítették - közölte az AP amerikai hírügynökség.

Új-zélandi terrortámadás: Boszniai szerb háborús bűnöst éltető dalt hallgatott a merénylő

Az ausztrál férfi a fejére szerelt kamera segítségével a Facebookon élőben közvetítette ámokfutását a Maszdzsid an-Núr mecsetnél. A 17 perces videón látszik, ahogy autón megérkezik az épülethez, bemegy, és elkezd lőni a bent lévőkre. Ezután visszamegy az autójához, egy másik fegyvert vesz a kezébe, újra bemegy, és ismét lőni kezd. Ezután elhajt az autóval, de vezetés közben is lő még a mecset felé. A férfi a közvetítés előtt közölt egy 74 oldalas kiáltványt, amelyben leszögezi: fehér bőrű ausztrál, rasszista, tettét bevándorlás-ellenessége motiválta.


A felvételen egyebek között Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt dicsőítő szerb nacionalista dalt hallani.

Karadzicot a hágai Nemzetközi Törvényszék (ICTY) a boszniai muszlimok ellen elkövetett népirtás, emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért ítélte el. Az AP szerint a YouTube videómegosztó oldalon is megtalálható dal videóklipje lesoványodott muszlimokat mutat egy szerb fogolytáborban a délszláv háború idején. "Óvakodj az usztasáktól és a törököktől" - hallani a dalszövegben. Az AP szerint ezek a boszniai horvátokra és muszlimokra használt lealacsonyító kifejezések.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter Belgrádban nyilatkozva elítélte az új-zélandi terrorcselekményeket, és el is határolódott azoktól. A szerb nacionalista dalt hallgató elkövetővel kapcsolatos újságírói kérdésre felelve leszögezte, a férfinak semmi köze Szerbiához.

atv.hu/MTI

 

 

További külföldi híreink