Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-14 14:39:00

Újabb Brexit-népszavazásról dönthet a brit parlament

Négy, a kormány Brexitről szóló indítványához kapcsolódó módosítóról szavazhat csütörtöki ülésén a brit parlament - döntött John Bercow házelnök.

A HVG azt írja, A magyar idő szerint hat óra szerint keződő voksoláson a kormány ahhoz kér támogatást, hogy a Brexit elhalasztását indítványozhassa az EU vezetői felé (egészen pontosan azt kérnék a huszonhetektől, hogy a tagság ne szűnjön meg a kilépésre irányuló, 50. cikk szerinti indítvány benyújtása után két évvel, március 29-én).

Korábban mi is beszámoltunk róla, a második pont szerint, ha március 20-ig megszavazza a parlament a Brexitről szóló megállapodást - igen, azt, amelyiket eddig kétszer szavaztak le -, akkor a 21-én kezdődő EU-csúcson június 30-ig kérne Theresa May halasztást, hogy addig átvihesse a rendezett kilépéshez szükséges jogszabályokat. Az indítványt elfogadó képviselők ugyanakkor tudomásul veszik azt is - áll a javaslatban -: ha jövő héten is elvetik a Brexit-megállapodást, akkor "nagyon valószínű", hogy az EU-csúcs résztvevői világos indokot és időtartamot várnak a halasztással kapcsolatban. És azt is tudomásul kell venniük, hogy ha június 30-ig nem lép ki az Egyesült Királyság az unióból, akkor részt kell vennie a májusi EP-választáson.

Néhány órával korábban egyébként Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is azt közölte: a hosszabb halasztást fogja javasolni a tagországok képviselőinek.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink