Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-14 20:53:00

Duterte: Félszáz kormányzati tisztviselőnek van köze a drogkereskedelemhez

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök 46 kormányzati tisztviselőt - köztük három parlamenti képviselőt - hozott nyilvánosan összefüggésbe a kábítószer-kereskedelemmel csütörtökön, hozzátéve, hogy az általa megnevezett politikusok ellen bűnügyi vizsgálat indult.

Duterte a bejelentést élő adásban tette, de - az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint - nem részletezte, hogy a politikusok pontosan milyen bűncselekményben érintettek.

A megnevezett politikusok között 33 polgármester, nyolc alpolgármester és a képviselőház három tagja van. Sokan közülük indulnak a májusi félidős parlamenti és helyhatósági választásokon. Duterte azt mondta, nem állt szándékában aláásni a politikusok választási esélyeit, de miután a hatóságok megállapították érintettségüket a drogkereskedelemben, a bejelentés mellett döntött. Hozzátette: vannak még gyanúba keveredett politikusok, de az ő kilétüknek felfedésével még vár, amíg a hatóságok megbizonyosodnak bűnösségükről.

Bírálói korábban már eltanácsolták Dutertét attól, hogy terhelő bizonyítékok nélkül tegyen ilyen kijelentéseket, de az elnök a csütörtöki megnyilvánulásáról leszögezte: bízik az információt vele megosztó kormányügynökségekben. "Arra vonatkozó döntésemet, hogy felfedem ezeknek a drogos személyeknek a kilétét, a +narkós listát+ átvizsgáló és hitelesítő kormányügynökségekbe vetett bizalmamra alapoztam" - mondta.

Duterte tudatta, hogy a kormány pénzmosás elleni tanácsa, valamint a korrupcióellenes elnöki bizottság nyomozást indítottak a politikusokkal szemben, hogy büntető eljárás alá vonhassák őket.

Rodrigo Duterte, választási ígéretének eleget téve, 2016-os hivatalba lépése után drogháborút indított, amelynek keretében arra bátorította a szigetország állampolgárait, hogy öljék meg a kábítószer-használókat és kereskedőket. A bírálók szerint hatósági visszaélésektől hemzsegő drogellenes intézkedések során a hivatalos adatok szerint országszerte legkevesebb 4500 embert öltek meg és több tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok. Emellett önkényes igazságosztók is számos emberrel végeztek. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint azonban a halálos áldozatok tényleges száma meghaladhatja akár a 12 ezret is.

Az elnök által említett "narkós lista" összeállítását a Fülöp-szigeteki elnök rendelte el korábban. Ennek folyományaként értesülések szerint legalább 16 önkormányzati tisztségviselőt gyilkoltak meg az utóbbi években ismeretlen elkövetők. Az egyik ilyen gyilkosságot tavaly szeptemberben követték el, a Cebú tartománybeli Ronda elöljáróját, Mariano Blancót lőtték agyon fegyveresek a saját irodájában.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink