Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-13 20:22:00

Szorul a hurok May körül: elutasították a megállapodás nélküli Brexitet

Elutasította szerdán a londoni alsóház annak a lehetőségét, hogy az Egyesült Királyság bármikor, bármilyen körülmények között a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. Előzményként kedden már jelentős szavazatkülönbséggel utasították el a kialkudott Brexit-feltételeket.

Szorul a hurok May körül: elutasították a megállapodás nélküli Brexitet
Fotó: Reuters

A szerda esti - jogilag egyébként nem kötelező erejű - szavazás meglepetés, mert a képviselők többsége nem a kormány eredeti indítványára, hanem egy módosításra szavazott - írja az MTI. A konzervatív párti kormány által beterjesztett indítvány kifejezetten arra vonatkozott, hogy az Egyesült Királyság a Brexit március 29-i határnapján nem léphet ki megállapodás nélkül az EU-ból.

A kormányzati beterjesztéshez azonban érkezett egy módosító indítvány, amely azt kezdeményezte, hogy a parlament meghatározatlan időre mondja ki a megállapodás nélküli Brexit tilalmát, és a képviselők a szerda esti szavazáson csekély többséggel, 312:308 arányban ezt támogatták.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a szerda esti valamint a csütörtöki szavazáson a brit képviselők felhatalmazást adhatnak a kormánynak arra, hogy kitolja az eredetileg március végén esedékes Brexit dátumát. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy könnyen fog menni: a dátum módosítását az unió valamennyi tagállamának jóvá kell hagynia. Egyes uniós vezetők már most arról beszélnek: ez nem biztos, hogy kivitelezhető.

May: a parlament döntései után hosszasan elhalasztódhat a Brexit

Theresa May brit miniszterelnök szerint ha a parlament nem hajlandó elfogadni a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodást, és nem járul hozzá a megállapodás nélküli Brexithez sem, akkor a március 29-i határidőhöz képest akár hosszasan is halasztódhat az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink