Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-12 20:27:00

Ismét elutasították a brexit-megállapodást

A várakozásoknak megfelelően újból elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást.

Ismét elutasították a brexit-megállapodást

Az egyezményre 242, a megállapodás ellen 391 képviselő szavazott, vagyis az alsóház 149 fős többséggel vetette el a Brexit-megállapodást.

A brit parlament választott kamarája két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti brit kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt.

Az alsóház először január 15-én voksolt a Brexit-csomagról, és akkor az újkori brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel vetette el a megállapodást.

Az EU vezetői a mostani szavazás előtt egy nappal jogi biztosítékot adtak Theresa May miniszterelnöknek arra, hogy a legvitatottabb elem, az újbóli ír-északír határellenőrzés elkerülését célzó tartalékmegoldás csak átmenetileg léphet életbe, de az alsóházi képviselők EU-szkeptikus táborának többsége ezt sem találta elégséges garanciának.

"A londoni alsóház szerdán arról tart vitát és szavazást, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e megállapodás nélkül az EU-ból, és ha ezt a lehetőséget a képviselők elutasítják, csütörtökön arról tartanak vitát és szavaznak, hogy a kormány kérje-e az EU-tól a Brexit elhalasztását" - mondta kedd este Theresa May miniszterelnök, miután a ház nagy többséggel elutasította a Brexit-megállapodást.

Jelentősen növeli az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának esélyét a brit parlamenti alsóház újabb elutasító szavazása - ezt már az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk szóvivője közölte.

Preben Aamann sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az előző este elfogadott jogi biztosítékok ellenére Londonban ezúttal is leszavazták a szigetország kilépésének feltételeiről szóló egyezményt.

Kiemelte, az EU mindent elkövetett annak érdekében, hogy segítse a ratifikációt, nehéz elképzelni, hogy mi egyebet tudnának még tenni a bennmaradó huszonhetek.

Az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója kedd este azt írta a Twitteren, hogy az EU mindent megtett, hogy segítse a szerződés ratifikációját, a folyamat már csak az Egyesült Királyságban mozdítható ki a holtpontról.

Michel Barnier egy korábbi bejegyzésében "veszélyes illúziónak" nevezte, hogy egyesek azt gondolják, a szigetországra megállapodás nélküli kilépés esetén is átmeneti időszak vár.

Leszögezte: amennyiben nem fogadják el a kiválási szerződést, akkor nem lesz átmeneti időszak sem.

"Minden korábbinál fontosabb a megfelelő felkészülés az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválásának esetére a kiválási szerződés újabb brit parlamenti elutasítása után - figyelmeztetett Barnier.

atv.hu

 

 

Ajánlom

További külföldi híreink