Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-04 19:59:00

Vizsgálattal mozdítanák el a demokraták Trumpot

Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága kiterjeszti a vizsgálatot arról, hogy vajon Donald Trump elnök akadályozta-e az igazságszolgáltatást és visszaélt-e a hatalmával - jelentette be közleményében Jerry Nadler, a bizottság demokrata párti elnöke.

Vizsgálattal mozdítanák el a demokraták Trumpot

Nadler bejelentette: a kongresszusnak kötelessége,  hogy "a Fehér Háznak a  hatalommal történt visszaéléseit ellenőrizze". Hozzátette: "az elmúlt néhány évben Trump elnök elkerülte a felelősségre vonást, amiért naponta támadta jogi, etikai és alkotmányos szabályainkat és normáinkat".     

A bizottság 81, Donald Trumphoz közelállónak mondott vállalattól és személytől - köztük az elnök fiaitól, a Trump-vállalatbirodalom volt főkönyvelőjétől, vagy a Szövetségi Nyomozó Irodától (FBI) - kért be dokumentumokat. Ezeket két héten belül kell átadni az igazságügyi bizottságnak.    

A demokraták vélhetőn arra számítanak, hogy a bekért dokumentumok alapján megindíthatják az alkotmányos eljárást Donald Trump elmozdítására. Jerry Nadler ugyanis vasárnap az ABC televízió politikai vitaműsorában azt mondta: "nem minden bizonyíték került nyilvánosságra", amellyel megindítható az eljárás. "Mielőtt valakit elmozdítunk alkotmányos úton, meg kell győznünk az amerikaiakat arról, hogy ennek muszáj megtörténnie" - fogalmazott.     

Doug Collins, az igazságügyi bizottság republikánus tagja közleményben válaszolt a bizottság bejelentésére. "Miután felelőtlenül előre elítélte az elnököt az igazságszolgáltatás akadályozásáért, Nadler bizonyítékokat keres következtetései megtámogatására. Eközben elismeri, hogy még nem állnak rendelkezésünkre tények'" - fogalmazott közleményében Collins képviselő.    

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője közleményben nyugtázta, hogy megkapták az igazságügyi bizottság levelét, amelyet az elnöki hivatal jogi szakértői tanulmányoznak és "a megfelelő időben választ adnak rá".   

A képviselőházi bizottság a bekért dokumentumok alapján dönt majd arról, hogy kit, vagy mely vállalat képviselőjét hív be meghallgatásra.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink