Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-03-03 13:05:00

Jön az egységes uniós személyi igazolvány

Az Unió külső határainak megerősítése érdekében tárgyalnak az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (FRONTEX) hatékonyabbá tételéről is.

Jön az egységes uniós személyi igazolvány

A soros román EU-elnökségnek sikerült meggyőznie a tagállamokat, az Európai Parlamentet és az Európai Bizottságot, hogy egységes, több biztonsági elemet tartalmazó személyazonossági igazolványokra van szükség,  számolt be a Maszol.ro Carmen Dan román belügyminiszter szavairól.

Dan elmondta, az egységes személyazonossági kártyák a tulajdonos fényképét és egy chipet tartalmaznak majd, két digitális ujjlenyomattal.

Minderre szükség van, ha a személyi igazolványokat határátlépésre is használják - érvelt a miniszter. Hozzátette: a szaktárca már kidolgozott egy tervezetet a hazai jogszabálynak a nemzetközi törvényekhez való igazításáról. A tervezet jelenleg a parlament asztalán van.

A belügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy az Európai Unión belül közös keresési rendszert fognak létrehozni, amelynek segítségével egy tagállam rendőrei egyetlen keresési paranccsal minden, a rendszerben lévő adatbázisból le tudják majd hívni a körözött személyre vonatkozó információkat.

Ezen kívül az EP-vel és az Európai Unió Tanácsával közösen tárgyalnak az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (FRONTEX) hatékonyabbá tételéről az Unió külső határainak megerősítése érdekében. Dolgoznak a terrorista jellegű on-line tartalmak visszaszorításán is, amelynek egyik fő célja, hogy megakadályozzák a terrorista szevezeteket a gyerekek és a fiatalok toborzásában - tette hozzá a belügyminiszter.

atv.hu

Új műsorral, minden idők legnehezebb műveltségi vetélkedőjével jelentkezünk. 500 - Az ország géniusza március 4-étől csak az ATV-n!

Ajánlom

További külföldi híreink