Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-25 15:43:00

EU-Arab Liga-csúcs: Történelmi jelentőségű csúcskísérlet

Jelenleg is zajlik Egyiptomban az Európai Unió és az Arab Liga tagállamainak csúcstalálkozója. Bár az esemény valóban történelmi léptékű, értékéből némiképp levon, hogy rengeteg ország távol maradt, csökkentve annak a lehetőségét, hogy a felek egyezségre jutnak például a kiemelten fontos migráció kérdésében.

EU-Arab Liga-csúcs: Történelmi jelentőségű csúcskísérlet

Huszonnégy európai ország és tizenhárom Arab Liga-tagállam vesz részt az egyiptomi Sarm-es-Sejkben zajló csúcson, ez az első alkalom, hogy az Európai Unió és az Arab Liga képviselői egy asztal mellett tárgyalnak.

A találkozón ott van Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Arab részről a vendéglátó Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel együtt összesen 13 állam- vagy kormányfő van jelen, köztük a tunéziai és az iraki államfő, a Palesztin Hatóság vezetője, valamint a szaúdi és a bahreini király.

A találkozó egyik kiemelten fontos témája a migráció, Donald Tusk is erre helyezte a hangsúlyt beszédében. A lengyel politikus, aki az egyiptomi elnök mellett a csúcs másik társelnöke, beszédében hangsúlyozta: Európa és Afrika szomszédok, ezért nem lehet választás kérdése közelíteni az álláspontokat, ez egy szükségszerű folyamat.

„Egy utat választhatunk: vagy az együttműködést vagy a konfliktust" - fogalmazott.

Bár a találkozónak több témája is van, Tusk beszéde is azt mutatja, hogy a migrációt mindegyiknél előrébb sorolják. Az egyeztetések egyik fő célja, hogy hasonló szerződés kötessék, mint amit a török államfővel hoztak tető alá, azaz, hogy politikai legitimációért és anyagi segítségért cserébe megállítsák vagy csökkentsék az Afrikából érkező menekültek áradatát.

Emellett tárgyalnak a közös kereskedelmi együttműködésekről, az elvándorlás és a terrorizmus problémájáról, illetve megvitatják a globális kihívásokat és a regionális kérdéseket,  kiemelten a közel-keleti békefolyamatok alakulását vagy a Jemenben, Líbiában és Szíriában tapasztalható válságot.

A találkozón részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is, aki vasárnap reggel utazott el Egyiptomba. A kormányfő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, véleménye szerint a mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak, az a kérdés, elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni a folyamatoknak.

„Azt tapasztalom, hogy az embercsempészek, terrorszervezetek, illegitim erőcsoportok, NGO-k, pénzügyi spekulánsok és a média erős befolyást gyakorol a migrációs politikára és ezen keresztül az európai-arab kapcsolatokra is. Mi azt szeretnénk, hogy a jövőben a legitim politikai vezetők közösen szabjanak irányt az eseményeknek, ezért a mai közös deklarációnk rendkívül értékes – tette hozzá a miniszterelnök.

Bár mindenképpen értékelni kell a találkozó történelmi jelentőségét, a szakértők szerint a felek aligha jutnak egyezségre.

Az Alapjogokért Központ vezető elemzője, Pócza István elmondta, a résztvevők nehezen tudnak közös érdeket megfogalmazni úgy, hogy csak 24 európai ország és 13 Arab Liga-tagállam vesz részt a csúcson (a 21 meghívottból). Pócza hozzátette, az Arab Liga országainak elemzői szerint sem várható sok a találkozótól.

Az egyik kiemelten fontos állam, Szíria sincs jelen, igaz, a közel-keleti országot 2011-ben még az Arab Ligából is kizárták. Az Európai Unió, köztük Magyarország, már régóta azt az álláspontot képviseli, hogy a migrációs problémákat elsősorban „helyben" kell megoldani, de egy nagyon fontos „helyivel" nem tudnak  tárgyalni Egyiptomban.

Szintén megkérdőjelezi a találkozó sikerességét, hogy európai részről Lettország vagy Litvánia mellett olyan, a migrációban nagyban érintett országok, mint Spanyolország vagy Franciaország képviselői is távol maradtak.

Az Arab Liga 22 afrikai és közel-keleti tagországot foglal magába:
Algéria, Bahrein, Comore-szigetek, Dzsibuti, Egyiptom, Irak, Jordánia, Kuvait, Libanon, Líbia, Mauritánia, Marokkó, Omán, Palesztina, Katar, Szaúd-Arábia, Szomália, Szudán, Szíria , Tunézia, Egyesült Arab Emírségek és Jemen.( Szíria tagságát 2011-ben felfüggesztették)

 

 

 

Új műsorral, minden idők legnehezebb műveltségi vetélkedőjével jelentkezünk. 500 - Az ország géniusza március 4-étől csak az ATV-n!

Ajánlom

További külföldi híreink