Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-23 08:04:00

Két napra az egész világ Hanoira figyel

Jövő héten másodszor ül egy asztalhoz Donald Trump és Kim Dzsong-un. Szingapúr után most a vietnami fővárosban találkozik a két vezető. Hanoiban minden a csúcs körül forog, a helyiek azt remélik, a turizmust is fellendítheti az, hogy két napra az egész világ figyelme az ázsiai országra fog koncentrálódni.

Donald Trump és Kim Dzsong-un hónap végére tervezett találkozója körül forog az élet most Vietnam fővárosában. A Hanoiban élők számára a nagy kérdés az, hogyan fognak a hatóságok megbirkózni a szigorú biztonsági intézkedések miatt feltorlódó forgalommal.

„Egyes utakat lezárnak, ezért más utak a szokásosnál zsúfoltabbak lesznek, nehezebb lesz közlekedni. De majd csak lesz valahogy, a múltban is megoldott már a város hasonló helyzeteket” – mondja egy helyi motoros taxi sofőrje.

A várható problémák ellenére is a helyiek többsége örül annak, hogy Hanoi ilyen rangos eseménynek adhat otthont. Van, aki szerint a világbéke kulcsát is megtalálhatnák a világ vezetői az ázsiai városban.


"Trump élvezné ezt a különlegességet, megédesítené a szívét. Hasonlóan Kim Dzsong-un is, biztosan boldogabb lenne tőle. Ez a kávé a világbékét is elhozhatná, ha a világ vezetői megkóstolnák”

– mondja egy tojással készült kávékülönlegesség egyik rajongója.

„Megtisztelve érezném magamat, ha betérnének a vendéglőmbe, és megkóstolnák a levesemet. Nagyon büszke lennék” – mondja ábrándozva egy helyi étterem vezetője.

Más vállalkozók azonban nem a csodára várnak: van, aki magának csinálja meg a szerencséjét és egy vagyont keres abból, hogy Vietnám egy ilyen történelmi jelentőségű csúcstalálkozónak adhat otthont. Egy helyi ruhagyár például a két vezető arcképével ellátott pólókat dobott piacra. A cég vezetője azt mondja, már most több száz darabot tudott értékesíteni.

Az ott élők igazából egyetlen dolog, a légszennyezettség miatt aggódnak csak.

„Nagy kihívás ez nem csak Hanoi, de az egész ország számára. Tartok tőle, hogy a szmog miatt csalódottan fognak távozni, és ennek rossz üzenete lehet” - mondja egy fővárosi diák.

Donald Trump és Kim Dzsong jövő szerdára és csütörtökre időzített találkozója már a második legmagasabb szintű egyeztetés lesz az Egyesült Államok és Észak-Korea között.


Elemzők azt várják, a két ország vezetése a csúcson újabb lépéseket tehet Phenjan atom- és rakétaprogramjának teljes leszerelése felé.

atv.hu

További külföldi híreink