Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-22 17:52:00

A venezuelai elnök bejelentette, rövidesen a kolumbiai határt is lezárhatják - videó

A Brazíliával közös határ teljes lezárását rendelte el a venezuelai elnök helyi idő szerint csütörtök este. Nicolas Maduro azt igyekszik megakadályozni, hogy a déli szomszéd irányából segélyszállítmányok érkezhessenek a gazdasági válság miatt teljesen elszegényedett országba. Azok ugyanis véleménye szerint az ellenzéket erősítenék.

Vihar előtti csend – többek szerint is ez jellemzi most a venezuelai-brazil határt, amit Nicolas Maduro az éjszaka teljes egészében lezárt a forgalom elől, csak azért, hogy megakadályozzák a Maduróval ellenséges külföldi országok segélyszállítmányainak az átkelését.


„Várunk és várunk. Reméljük, a segélyszállítmány át fog tudni jutni a határon. Az ország lakosainak túlnyomó többsége egyetért azzal, hogy a segítségre szükség van, hogy legalább egy picit könnyebb legyen a helyzetünk” – mondja egy férfi, aki a határra utazott, hogy a kamionokra várjon – bár egyelőre úgy tűnik hiába.

A kormány katonákat vezényelt az átkelőkhöz. Maduro pedig bejelentette, rövidesen a kolumbiai határt is lezárhatják.

„A nép védelme érdekében minden lépésre készen állunk. A brazil határt csütörtök este 8 órától teljesen lezártuk, hasonló lépést fontolgatunk a kolumbiai határon is. Jobb felkészülni minden eshetőségre” – fogalmazott Maduro.


Juan Guaido helyi idő szerint csütörtökön 80 képviselőtársával együtt elindult a kolumbiai határátkelők felé, hogy személyesen segítse a határ túloldalán várakozó kamionok átkelését.

A konvojt egy útblokádnál egy katonai kontingens tartóztatta fel. Az ellenzéki törvényhozók és a rendvédelmi erők között dulakodás is volt.

Az ellenzékiek később közölték: sikerült átjutniuk a határtól mintegy 100 kilométernyire felállított blokádon. A tucatnyi külföldi ország által Venezuela elnökeként elismert Guaido helyzetéről ugyanakkor biztonsági okokból nem tettek közzé információt.

Egy friss jelentés szerint az ezer sebből vérző ország bajait csak tetézi, hogy az egészségügyi ellátás összeomlása miatt olyan betegségek ütötték fel ismét a fejüket, amelyet korábban már legyőzöttnek gondoltak. Nem csak az ellátásra, de a betegségek megelőzése szempontjából fontos szúnyogirtásra sem jut pénz, így terjed a malária, a dengue-láz és a zikavírus is. A jelentés arra is figyelmeztet: a betegségek akár a környező országokra is veszélyt jelenthetnek, hiszen a teljes összeomlás szélén álló Venezuelát naponta 5 ezernél is több ember hagyja el.

atv.hu

Ajánlom

További külföldi híreink