Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-19 13:05:00

New York Times: A katolikus papok gyerekei „ott vannak mindenhol”

Titkos előírások vonatkoznak azokra a papokra, akik tisztasági fogadalmuk ellenére gyermeket nemzenek - írta honlapján a New York Times (NYT) című amerikai napilap helyi idő szerint hétfőn.

New York Times: A katolikus papok gyerekei „ott vannak mindenhol”

Vincent Doyle ír pszichoterapeuta, akinek apja egy katolikus pap volt, elmondta a New York Timesnak: saját szemével látta a dokumentumot, amikor Rómába utazott az ügyben.


"Megerősíthetem, hogy valóban léteznek ezek az irányelvek"

- ismerte el az amerikai lapnak Alessandro Gisotti vatikáni szóvivő. "Egy belső dokumentumról van szó" - fűzte hozzá.

A szóvivő szerint a vonatkozó szabályzat a gyermek védelmén alapul. Az irányelvekben azt javasolják a gyermeket nemző papoknak, hogy hagyják ott a klérust, és teljes mértékben szenteljék magukat szülői kötelezettségeiknek - magyarázta Gisotti. Azonban egyházi szakértők szerint ez inkább ajánlás, mint kőbe vésett parancs.

A katolikus papoknak tisztasági fogadalmuk értelmében tartózkodniuk kell a nemi élet minden formájától. Azonban a kléruson belüli szexuális visszaélésekről szóló hírekből kiderült, hogy a papok sokszor szegik meg ezeket a fogadalmakat. Ennek ellenére a katolikus egyház nem hajlandó fontolóra venni a cölibátus évszázadokra visszatekintő hagyományának felszámolását vagy - más keresztény egyházakhoz hasonlóan - választhatóvá tételét.

A cölibátus hagyománya a 12. században kezdett el kötelezővé válni, bár néha még a legmagasabb szinteken sem tartották be. Rodrigo Borgiának - a későbbi VI. Sándor pápának - például számos gyermeke született.

Doyle Coping International néven támogató szervezetet hozott létre, amely segít, hogy a papok gyermekei megbirkózhassanak a szégyenérzettel, egymásra találhassanak, és kapcsolatot teremthessenek apjukkal. A Coping International titkos, online csoportjának összesen mintegy 50 ezer tagja van a világ 175 országában - árulta el a pszichoterapeuta, aki 28 éves koráig keresztapjaként ismerte vér szerinti apját.

"Ez a következő botrány" - vélekedett Doyle.

A katolikus papok gyerekei "ott vannak mindenhol".


A gyermekek szexuális zaklatását övező botrányok után a katolikus egyház jó híre újabb csorbát szenvedett: Ferenc pápa néhány hete elsőként elismerte, hogy katolikus papok apácákat molesztáltak és erőszakoltak meg. A pápa szerint több erőfeszítést kellene tenni ezekben az esetekben. Csütörtökön négynapos nemzetközi konferencia kezdődik Rómában az egyházat érintő szexuális visszaélésekről.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További külföldi híreink