Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-16 19:02:00

Csehország ráfizetne a megállapodás nélküli Brexitre

Amennyiben Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból, az 0,5-1 százalékkal csökkentené Csehországban a bruttó hazai termék (GDP) növekedését - nyilatkozta Tomás Petrícek cseh külügyminiszter szombaton a cseh közszolgálati hírtelevíziónak (CT24). A tárcavezető szerint ezt a cseh kormány szakértői számították ki.

"Több változat lehetséges. A nagy probléma természetesen a megállapodás nélküli Brexit esetében merül fel. Számításaink szerint ebben az esetben 0,5-1 százalék közti GDP csökkenés várható" - mondta Petrícek, aki a müncheni biztonságpolitikai konferencián nyilatkozott a prágai televíziónak. "Ez aránylag súlyos következmény, ezért bízom abban, hogy az egyik félnek sem érdeke, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül távozzon az EU-ból" - jegyezte meg a cseh diplomácia vezetője.

Tomás Petrícek szerint a megállapodás nélküli Brexit esetében Nagy-Britannia sokat veszítene. "A távozás gyakorlati következményei még súlyosabbak lennének. Franciaországban már most készülnek a végeláthatatlan kamionsorokra, hiszen nem lesznek szabályok, amelyek alapján a kamionokat ellenőrizni tudnák" - mutatott rá a miniszter. Hasonló problémák merülnének fel a légi közlekedésben és más területeken is - tette hozzá. 

"Bízom abban, hogy sikerül megtalálni a megoldást" - vélte a politikus a cseh televíziónak nyilatkozva. 

atv.hu/MTI

További külföldi híreink