Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-12 17:11:00

Ostromolják az Iszlám Állam utolsó erődjét

Heves harcok folynak Szíria utolsó olyan térségében, amelyet még az Iszlám Állam tart ellenőrzés alatt. A dzsihadisták egy iraki határhoz közeli településen barikádozták el magukat, és kemény ellenállást mutatnak.

Az Iszlám Állam utolsó szíriai zárványterülete ellen indított offenzívát az arab-kurd csapatokból áll Szíriai Demokratikus Erők. „Nagy kihívást jelent a számunkra, hogy civilek százai maradtak a térségben. A falut az iszlám Állam válogatott emberei őrzik, akik komoly harci tapasztalattal rendelkeznek.
 

Ráadásul annak tudatában harcolnak, hogy a szervezet utolsó állását védelmezik az országban" – mutatta be helyzetüket a támadást indító erők szóvivője, Musztafa Bali.

Az elmúlt másfél hétben mintegy 20 ezer civil lakos menekült el a térségből. Az Iszlám Állam ellen küzdő erők pedig arról is beszámoltak: a napokban több dzsihadista is megadta magát, de Bagúzban még becslések szerint így is 4-500 iszlamista fegyveres lehet. Többségük valószínűleg külföldi állampolgár.

A terrorszervezetnek ráadásul komoly fegyverkészletei lehetnek. Erre utal az is, hogy erős ellenállást tanúsítanak, a harcokban pedig hőérzékelővel ellátott rakétákat is bevetnek. A harcoló feleknek arról is tudomásuk van, hogy a település házai alatt a terroristák kiterjedt alagútrendszert alakítottak ki, amin keresztül észrevétlenül juthatnak át egyik házból a másiba.

A dzsihadisták egy része nem rég megpróbált kitörni a szomszédos Irak irányába. Az ellenük harcoló erőket egyébként az amerikaiak által vezetett nemzetközi koalíció légicsapásokkal segíti.

Végleg eltűnnek?

Az amerikai hadsereg központi parancsnokságának vezetője arra figyelmeztet a CNN szerint, hogy az Iszlám Állam több tízezres iraki és szíriai erői nem szűntek meg, csak szétszóródtak. Az ENSZ becslései szerint a két országban nagyjából 14-18 ezer harcosuk lehet, köztük háromezer külföldi.

Joseph Votel szerint minden amerikai katona elhagyja Szíriát, a pontos időpontot azonban még nem lehet tudni. A hadsereg ugyanakkor – emelte ki a területért felelős parancsnok – továbbra is azon lesz, hogy nyomás alá helyezze az Iszlám Államot, egyúttal támogassa a Szíriai Demokratikus Erőket, igaz, immár Szíriában állomásozó földi csapatok nélkül.

atv.hu

További külföldi híreink