Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-12 14:14:00

Hasonló károkat okozhat a klímaváltozás, mint a 2008-as világválság?

Egy tanulmányban azt vizsgálták, milyen hatással van a stabil éghajlat és a termékeny föld romlása az egészségre, a gazdaságra, vagy a migrációra.

Hasonló károkat okozhat a klímaváltozás, mint a 2008-as világválság?

Egy új jelentés szerint, amely sürgős és radikális reformra szólít fel a politikai és társadalmi rendszerek védelme érdekében, az ember által okozott klímaváltozási, a természeti és gazdasági veszélyek gyülekező viharfelhői a 2008-as pénzügyi válsághoz hasonló rendszerszintű összeomlást okozhatnak.

A tanulmányban arról írnak, a globális felmelegedésnek, a talaj meddőségének, a beporzó rovarok elvesztésének, a termőtalaj kémiai kimosódásának és az óceánok savasodásának kombinációja „új kockázati veszélyt” hoz létre, amelyet a politikai döntéshozók rendkívül alábecsülnek, pedig az emberi történelemben a legnagyobb fenyegetést jelenthetik.

Egészen a közelmúltig a legtöbb környezeti kockázatokról írt tanulmány elkülönülten vizsgálta a veszélyeket: az éghajlati tudósok az időjárási rendszerek megzavarását vizsgálták, a biológusok az ökoszisztéma veszteségeire összpontosítottak, a közgazdászok pedig a viharok és aszályok okozta intenzívebb károsodást számolták ki. Az egyre növekvő kutatások azonban azt vizsgálják, hogy ezeknek a tényezőknek a kölcsönhatása, hogyan alakíthatja ki az emberi társadalom és a természet fordulópontjait.

A tanulmány szerzői azt vizsgálják, hogy a természeti infrastruktúra, mint például a stabil éghajlat és a termékeny föld romlása milyen hatással van az egészségre, a gazdaságra, az egyenlőtlenségekre és a migrációra, ami fokozza a politikai feszültség és konfliktus lehetőségét.

A természeti rendszerek romlására vonatkozó bizonyítékokat komor globális statisztikák sorozata mutatja be:

2005 óta az árvizek száma 15-szeresére nőtt, a szélsőséges hőmérséklet okozta események 20-szorosára, az erdő- és bozóttüzek hétszeresére.

A felszíni talajréteg most 10-40-szer gyorsabban vész el, mint azt a természetes folyamatok okozzák, a 20 legmelegebb év az 1850-es nyilvántartásba vétel óta az elmúlt 22 év volt, valamint a gerinces populációk száma átlagosan 60%-kal esett vissza az 1970-es évek óta, a beporzás szempontjából létfontosságú rovarok mennyisége pedig néhány országban még gyorsabban csökkent.

Ezek a folyamatok erősítik és kölcsönhatásba lépnek a meglévő társadalmi és gazdasági problémákkal, amelyek potenciálisan a 2008-2009-es pénzügyi válsághoz hasonló általános összeomlással fenyegetnek.

Akkor az Egyesült Államokban a másodlagos jelzálogpiaci válság túlzott kockázatvállalást váltott ki, globális pánikot keltett, és az 1930-as évek óta a legmélyebb recessziót okozta.

A dokumentum figyelmeztet arra is, hogy az élelmiszerrendszerek csak öt állat- és 12 növényfajra támaszkodnak, amelyek a világ táplálkozásának 75%-át biztosítják.

atv.hu / The Guardian

További külföldi híreink