Kövessen minket a Facebookon

Nagyvilág

2019-02-11 06:40:00

Párizsi zavargások: Levitte egy fotós négy ujját egy rendőrségi lövedék

Levitte egy fotós négy ujját egy rendőrségi lövedék a tegnapi párizsi tüntetésen. A francia sárgamellényesek eredetileg az üzemanyagadó tervezett emelése elleni tiltakozásul vonultak utcára, most viszont már a politikai elit ellen tüntetnek. Macron francia elnök népszerűsége közben növekedni kezdett, miután nemzeti konzultációt indított.

Tizenharmadik hétvégén vonultak az utcára a sárgamellényesek. Párizsban mintegy négyezren vonultak fel tiltakozásul a kormány gazdaságpolitikája ellen.

Többen közülük megdobálták a rendőröket, kirakatokat törtek be, gépkocsikat gyújtottak fel, köztük egy rendőrségi járművet. Az egyenruhások könnygázzal és gumilövedékkel válaszoltak.

A Nemzetgyűlés épületénél, amit a demonstrálók állítólag meg akartak rohamozni, egy rendőrségi lövedék levitte egy fotós négy ujját. A gumilövedékek használatáról már hetek óta tart a vita Franciaországban, miután húsz tüntető szemét kilőtték.

Országszerte mintegy ötvenezren vonultak utcára. Mindenhol voltak zavargások.

Elnyomásban élünk, autoriter állam van alakulóban. Ki kell tartanunk, akár egy ember, akár tízezer van kint. A gyerekeink miatt meg kell állítani ezt a lefelé tartó spirált. – magyarázta egy demonstráló Nantes-ban.

A sárgamellényeseket felháborította, hogy a Nemzetgyűlés nemrég megszavazta az erőszakos tüntetők elleni fellépést szigorító törvényt. A belügyminiszter viszont azt tartja elfogadhatatlannak, hogy több képviselőt is megtámadtak az otthonában vagy az irodájában.

atv.hu

További külföldi híreink